AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi, AK Parti hükümetlerinin amacının sağlıklı işleyen bir adalet sisteminin Türkiye’ye kazandırılması olduğunu belirterek, "Hükümetlerimizin amacı sağlıklı işleyen bir adalet sisteminin ülkemize kazandırılması, demokratik hukuk devletinin evrensel kabul görmüş ilkelerinin hayata geçirilmesi, özgürlüklerin genişletilmesidir" dedi.

Milletvekili Fatih Çiftçi, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti iktidarları dönemindeki hukuki yenilikler ve değişimler alanında değerlendirmelerde bulundu.

Çiftçi, "İnsan haklarına saygılı ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir demokrasinin ülke yönetimine hakim kılınması temel hedefimiz olmuştur. Hükümetlerimizin amacı sağlıklı işleyen bir adalet sisteminin ülkemize kazandırılması, demokratik hukuk devletinin evrensel kabul görmüş ilkelerinin hayata geçirilmesi, özgürlüklerin genişletilmesidir. Adalet sistemimiz son yıllarda önemli gelişmeler kaydederek adeta kabuk değiştirmiştir. İyi bir mevzuat alt yapısının sağlanması, insan kaynaklarının güçlendirilmesi ile teknik ve fiziki alt yapının yenilenmesi alanlarında önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bugün için adalet sistemimiz hizmet odaklı bir anlayışa gelmiştir. Bunun yanı sıra yargının hızlanması ve insan hakları uygulamalarının geliştirilmesi için hazırlanmış yargı paketlerinin yasalaşması sağlanmıştır. Hükümetimizin önem verdiği diğer bir alan ise alt yapı hizmetleri olmuştur. Bu kapsamda ülkemizin dört bir yanında yeni adalet sarayları yükselmiş ve yükselmeye devam etmektedir. Altyapıya ilişkin önemli bir değişim ise bilişim altyapısında yaşanmıştır. Bugün, adli birimlerde yargısal ya da idari tüm işlemler bilişim sistemi üzerinden yapılabilmektedir’’ diye konuştu.

AK Parti iktidarları döneminde ceza infaz kurumlarının modernleşmesi ve cezaların insanca infaz edilebileceği yeni kurumların inşa edildiğini ifade eden Milletvekili Çiftçi, infaz anlayışının ise çok boyutlu bir hale getirildiğini kaydetti.

“AMACIMIZ: YENİ TÜRKİYE’Yİ İNŞA ETMEKTİR”

Amaçlarının yeni Türkiye’yi inşa etmek olduğunu dile getiren Çiftçi, “Denetimli serbestlik, adli kontrol ve şartlı tahliye kapsamında geliştirilen seçimlik ve bireyselleştirilmiş infaz yöntemleri, elektronik kelepçe gibi uygulamalar bu çok boyutluluğun birer örneğidir. Özellikle son yıllarda partimizin üzerinde önemle durduğu konulardan bir tanesi de insan haklarıdır. Bu konuda önemli mesafe alınmış ve somut gelişmeler yaşanmıştır. Sorunlar uluslararası kurumlara taşınmaya ihtiyaç duyulmaksızın ülke içerisinde oluşturulan alternatif yollarla çözülmesi sağlanmıştır. Bu yolda ilk olarak kurumsal yapılanma ele alınmış, İnsan Hakları Daire Başkanlığı’nın kurulması, bu alanda atılan ilk adım olmuştur. İnsan Hakları Tazminat Komisyonu’nun oluşturulması önemli bir aşama teşkil etmiştir. 12 Eylül 2010’da kabul edilen anayasa değişikliğiyle sistemimize dâhil olan Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı ile Kamu Denetçiliği Kurumu’nun faaliyete geçmesi, insan haklarının korunmasına ilişkin standartları güçlendirmiştir. Hükümetlerimizin çalışmalarıyla adalet sistemimizin mevzuat altyapısında çağımızın hukuk devleti ve demokrasi anlayışı ile insan hakları ilkelerine uygun reform niteliğinde değişiklikler yapılmıştır. Yapılan yargı reformu ve demokratikleşme paketleriyle de daha iyi bir adalet sistemine doğru giden yolda önemli adımlar atılmıştır. AK Parti adaletle ilgili sorunların tümünü hem parti programıyla hem de hükümet programlarıyla analiz etmiş, hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde belirtilen hususların önemli bir kısmı adım adım gerçekleştirmiştir. Türkiye, son yıllarda atılan bu adımlarla hukukun hâkim olduğu, her vatandaşın hakkını arayabildiği bir ülke hâline gelmiştir. AK Parti olarak 2002 yılından itibaren amacımız, Türkiye’nin normalleşmesidir, yeni Türkiye’yi inşa etmektir, gelecek kuşaklara güçlü Türkiye bırakmaktır, güçlü toplum bırakmaktır. 76 milyon vatandaşımızla tüm Türkiye’yi ileri demokrasiyle buluşturmaktır” diye konuştu.