AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. ve TEİAŞ 17. Grup Müdürlüğü’nü ziyaret ederken, yaşanan elektrik probleminin ise yeni yatırımlarla çözüleceğini söyledi.

Mustafa Bilici, beraberindeki AK Parti heyeti ile birlikte Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. ve TEİAŞ 17. Grup Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Özellikle kış aylarında yaşanan elektrik kesintilerinin Van’da sosyal ve ekonomik hayatı önemli ölçüde etkilediğini ifade eden Bilici, bundan vatandaşın, esnafın, tüccarın mağdur olduğunu belirtti. Elektrik kesintilerinin birçok sebebi olduğunu, ancak bunların en başında yüksek kayıp kaçak oranlarının geldiğini belirten Bilici, kaçak elektriğin kul hakkı olduğunu ve vatandaşların bu konuda daha duyarlı olmalarını istedi.

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca 2013 yılında Türkerler Grubu’na devredilen Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş’nin özelleştirilmesi sonrasında firmadan yatırımların arttırılması konusunda taleplerinin olduğunu ve bu yönde beklentiler oluştuğunu anlatan Van Milletvekili Bilici, akabinde şirketin yaptığı faiz affı ile beklentilerin daha da arttığını ifade etti. 2014 yılı içinde beklentilere cevap verecek yatırımların yapılmadığını dile getiren Bilici, 2015 yılı yatırım döneminde kayıp zamanın telafi edilerek yeni yatırımlarla problemlerin çözülmesini istedi.

Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. Müdürü Zafer Türüt ise, teknolojik gelişmeleri takip ederek bunları bölgesel altyapıyla entegre etmeye gayret ettiklerini söyledi. Türüt, “Özelleştirmeden sonra kadromuzu koruduk ve bölgeyi bilen, tanıyan arkadaşlarla devam ediyoruz. Amacımız maliyet analizi ile tüketiciye ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktır. 2015 yılında şehir şebekelerinde, dağıtım hatlarında, iyileştirme ve kapasite arttırmalarında önemli yatırımlarımız olacak” dedi.

Revize edilen projelerle birlikte yaklaşık 72 milyon TL’lik bir yatırım bütçesinin EPDK’ya teklif edildiğini ifade eden Türüt, Van’da kayıp-kaçak oranının yüzde 60 seviyelerinde olduğunu kaydetti. Bunun mutlak suretle düşürülmesi gerektiğini ve bu konuda vatandaşların da kendilerine yardımcı olmalarını isteyen Türüt, 2015 yılı yatırım programında Van’da çağrı merkezi de kuracaklarını ve merkezin 7/24 saat hizmet vereceğini ifade etti.

Van Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Mustafa Bilici, İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğü’nü de ziyaret ederek Ağrı-Van elektrik iletim hattında tamamlanan 380 kV’lık bağlantı için kendilerini kutladı. Bilici, “Yapılan yatırımlar neticesinde Ağrı’dan gelen 380 kV’lık iletim hattı, 380 kv’lık Van Trafo Merkezi’ne bağlanmıştır. İlk olarak 8 Aralık 2014 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanan yüksek gerilim hattı ile beraber Van artık ikinci bir alternatife kavuşmuştur” dedi.

Grup Müdürü Kazım Çınar ise, 2015 yılı yatırım programında Türkiye’de ilk olarak Van’da Back To Bak merkezi kuracaklarını ve bu merkez ile birlikte İran’dan aldıkları enerjiyi ulusal enerji sistemine entegre edeceklerini belirtti. Çınar, frekansların uyuşmaması nedeniyle bunun bugüne kadar mümkün olmadığını, ancak kurulacak yeni sistemle bunun aşılacağı bilgisini verdi.

Yeni atanan grup müdür yardımcıları Orhan Aslantatar ve Şafak Geyik’i de kutlayan Van Milletvekili Bilici, bütün odaları ziyaret ederek çalışanlara başarı dileklerini iletti.