Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürlüğünün aile ve ülke ekonomisine katkı sunmak amacıyla başlattığı ve yüzlerce kadının bir araya gelip Çeyizi ve Hediyelik Eşya (ÇEHES) projesi kapsamında ürettiği birbirinden değerli ürünler görücüye çıktığı ilk fuarda yoğun ilgi gördü.

Giyim, ayakkabı, oyuncak, mobilya ve beyaz eşya gibi birçok ürünün indirimli satışa sunulduğu “1. Van İndirim Günleri Festivali” 22 Mart 2017 Çarşamba günü kapılarını açmıştı. İl dışından da bir çok firmanın yer aldığı fuarın gözdesi ÇEHES standı ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürlüğü’nün öncülüğünde başlatılan ve proje ortakları olan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, IHH Van Şubesi Derneği, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ve Terziler Odası Başkanlığın da yer aldığı Çeyizi ve Hediyelik Eşya (ÇEHES) projesi standında Vanlı kadınların el emeği göz nuru ile yaptıkları eşyalar fuara gelenlerin büyük ilgisini topluyor.

ÇEHES Projesi Koordinatörü Hacer Gün, buradaki ürünlerin hepsi Van’daki halk eğitim merkezlerini gidip eğitim almış olan öğrencilerin emeklerinin olduğunu söyledi. Hepsini tek tek Vanlı kadınların elinden çıktığını ifade eden Gün, “Vanlı hanımlar kurslara gidiyorlar. İşin A, B ve C’sini öğreniyorlar, bir iki tane sattıktan sonra herkes kendi kültür seviyesindeki insanlarla bir arada olduğu için bunları satacak adam bulamıyorlar. Dolayısıyla aldıkları 4, 5 aylık ve 1 yıllık emekleri tekrar tarih olup gidiyor. Bizim gönlümüzden geçen niyetimiz isteğimiz bu ürünleri yapan hanımların ürünlerini pazarlayabilecekleri Van’da bir alan oluşturabilmek. Hem bu ürünleri pazarlasınlar istiyoruz, hem de bu ürünler için ham madde ihtiyacımız var, toptancılar ayağımıza gelsin istiyoruz. Asıl istediğimiz şey buradaki kadınlara bir çarşı. Şu anda ÇEHEZ ilktir ve SODES projesidir. Projeyi Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürlüğü adına SODES’e verdik. Projelerinin kabul edilip edileceği belli değil. Fakat biz proje kabul edilsin edilmesinin Vanlı kadınların elinden tutmak ve kendimizi tanıtmak için böyle bir sergi açtık” dedi.

ÇEHES Nedir?

Çeyiz ve Hediyelik Eşya üreten binlerce kadının bir araya getirilmesi, bireylerin aile ve ülke ekonomisine üreterek katkı sunması, şehrimizde yeni bir ticari iş sahasının oluşturulması, yeni bir Sanayi sektörünün kurulması projesidir.

Amaçlar;

Daha önce düzenlenmiş yüzlerce kursun sonucunda eğitim almış yetenekli bayanları bir araya getirmek, bir çatı altında kümelemek, ürettikleri ürünlerin Pazar bulmasını sağlamak. Dışarıda çalışma imkânı bulamayan özür gurubunda bulunanlar, hapis yatanlar, kadın sığınma evinde bulunanlar, bulundukları yerde çalışarak üretime katılmalarını sağlamak. El becerilerini geliştirmek isteyenlere, pazarı olan ürünleri üretmeleri için kurslar düzenlemek. Ulusal ve uluslararası fuarlara katılmak, profesyonel yönetim anlayışıyla, ekonomik değeri olan ÇEHES markası oluşturmak. Bölgemizin ve yakın komşumuz İran’ın süs eşyaları, hediyelik eşyalar ve çeyiz ihtiyacını karşılayacak ihracat kapasitesine sahip “çeyiz ve hediyelik eşya” üretim, tasarım ve satış merkezi kurmak.

Beklenen sonuçlar;

Aile bütçesine katkı sunan binlerce yeni üreticiler oluşacak. Evlerde sandıklara gömülmüş, yastık altı diyebileceğimiz altın değerindeki ürünler sahaya çıkmış, kültürel miras yaşatılmış, ekonomiye kazandırılmış olacak. Birbirinden habersiz ayrı ayrı ellerde üretilen ürünlerin bir araya geldiğinde nasıl bir ekonomik değere dönüştüğü görülerek, yeni işbirliklerine örnek teşkil edecek. Profesyonel yöneticilik anlayışıyla, binlerce el işi ürün tek çatı altında ÇEHES markasına dönüştürülecek. İhtiyaç duyulan ürünlerin bir yerden temin edildiği merkez sayesinde tüketici memnuniyeti sağlanmış olacak. Geleneksel ürünlerin tanıtılması, yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılmasının yanında, ekonomiye kazandırılması sağlanacak. İller ve ülkeler arası yarışma ve fuarlara katılımlar gerçekleştirilecek, yöresel ürünlerin satışı ve bölgenin tanıtımı yapılacak. Bireysel olarak yapılamayan birçok şey, ÇEHES ile iş birliği güç birliğine dönüşerek, yapılacak. ÇEHES projesine katılmak isteyenler, ürettiğiniz ürünlerle bu ailenin bir neferi olabilirsiniz.