VAN (İHA) – Van’ın Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Şirin Yaşar, sigaranın zararlarını anlatarak, sigara içen kurum amirlerinin sigara paketlerini kırarak, bu kötü alışkanlığa son vermelerini istedi.

Van’ın Erciş Belediyesi ile Erciş İlçe Sağlık Müdürlüğünün ortaklaşa yaptıkları ‘mobil sigara bıraktırma polikliniği’ hizmete girdi. Erciş Kaymakamlığı önünde yapılan törende konuşan Erciş İlçe Sağlık Müdür Vekili Ali Furkan Gümüş, Sağlık Bakanlığının sağlıkta dönüşüm safhasının 2. fazı olan mobil sağlık taramaları programının bir ayağı olan mobil sigara bıraktırma polikliniğinin Erciş Belediyesi ve İlçe Sağlık Müdürlüğü, Erciş Toplum Sağlığı personellerinin katkılarıyla hizmete sunduklarını söyledi. Sigaranın madde bağımlılığı ile mücadelenin en büyük safhasını oluşturduğunu ifade eden Gümüş, “Sigara vücutta çok hastalıklar ve hasarlar oluşturmaktadır. Bunlardan en önemlisi KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) olup, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ülkemizde görülen ölüm oranlarının yüzde 3’nü KOAH hastaları oluşturmaktadır. KOAH oluşma nedeni yüzde 90 olarak sigaradır. Dünyada yaklaşık 600 milyon kronik KOAH hastası bulunuyor ve hastalığa yakalananlardan her yıl 2,7 milyonu ölüyor. Türkiye’de de yaklaşık 5 milyon KOAH hastası bulunuyor. Bu hastalardan 26 bin kişi her yıl hayatını kaybediyor. Van ilimizde 2015-2016 verilerine göre ise teşhisi konulan 44 bin 933 KOAH hastası bulunmaktadır. Bunların 22 bin 538’i kadın, 22 bin 405’i ise erkek hastalardan oluşmaktadır. Erciş’te ise 2016 yılında 5 bin 637 kişiye KOAH teşhisi konulmuştur. Son 3 ayda bin 768 vatandaşımız KOAH teşhisi konulmuş olup, 2016 yılından itibaren 7 bin 405 vatandaşımızın tedavisine başlanılmıştır. Madde bağımlılığının ilçemizde önüne geçmek amacıyla İlçe Kaymakamımız ve Belediye Başkan Vekilimiz Sayın Mehmet Şirin Yaşar Beyin başlatmış olduğu madde bağımlılığı ile mücadele programı kapsamında İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi olarak sık sık sahada olarak, farkındalık programları düzenleyip bu mücadelenin bir parçası olacağız” dedi.

Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Şirin Yaşar ise, sigara ve madde bağımlığının ülke ekonomisi yanında insan ve topluma büyük zararlarının olduğunu belirterek, “Sigara hakikaten sağlıklı bir toplum için mücadele edilmesi gereken en temel konulardan biridir. Yaklaşık 15 sene sigara içmiş biri olarak hakikaten bu işin ızdırabını en yakın bilenlerden biriyim. Günlük, 3 paket sigara için bir insandım. Haliyle uçuruma doğru da yürüyor idim. Ama 4 yılı aşkın bir süredir sigarayı bıraktım ve bu 4 yılda ben kendimi inanın 10-15 sene gençleşmiş hissediyorum. Görenlerde öyle diyor. Hakikaten hem maddi olarak, hem manevi olarak hem de sıhhi olarak bizleri perişan eden sigara. İlçe Sağlık Müdürünün söylediği rakamlar hakikaten çok korkunç rakamlardır. Yani bir kişinin sigaradan etkilenmesi sadece o kişiyi bağlamıyor. Kendi ailesini bağlıyor. Getirdiği o yaşam kalitesizliği ilk önce ailesinin etkiliyor. Ondan sonra yakın çevresini, en önemlisi de devleti etkiliyor. Kanserle mücadeleye verdiğimiz parayı rakamsal olarak bilmiyorum, ama korkunç bir rakamlar olduğunu düşünüyorum. Sigaradan kaynaklı ödediğimiz paralarla en basitinden örnek vermek gerekirse Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizin bütün temel altyapılarını çözeriz diye düşünüyorum. Burada hayırlı bir iş için toplandığımızı gösterme açısından bunları anlattım. İnşallah burada insanlarımıza küçücükte olsa bir farkındalık oluşturabilirsek ne mutlu bize. Bu çabada emeği olan il ve ilçe sağlık müdürümüze, sağlık personellerimize candan teşekkür ediyorum. Biz belediye ve kaymakamlık olarak bu projeye sonuna kadar destek vereceğiz. Elimizden geleni yapacağız. Çünkü şakaya gelir bir yanı yok. Yolları yaparız, suları getiririz, şehirleri güzelleştiririz, ama bir insanın sağlığını kaybettiğinde onu geri almamız çok çok zor oluyor. O nedeniyle bu faaliyeti önemsiyor ve destekçisi olacağımızı belirtiyorum” şeklinde konuştu.

Kaymakam Yaşar’ın konuşmasın ardından kurdeleyi keserek hizmetin start verildi.

Daha sonra sağlık kontörlünden geçen Yaşar, araç içindeki tıbbı cihazları yakından inceledi. Kaymakam Yaşar, kurum amirlerinden sigara içenlerin sigara paketlerini kırarak, bu kötü alışkanlığa son vermelerini istedi.