Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, kentte bulunan İslami sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileriyle bir araya geldiler.

Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, İslami STK’larla bir kez daha kahvaltıda bir araya geldi. Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre, VASKİ Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu, İpekyolu Belediye Meclis Üyesi Abdulbasit Bildirici ve 16 sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı kahvaltıda konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, seçim sürecinde de bir araya geldiklerini hatırlatarak, sözlerinin takibini yerine getirdiklerini belirtti. Belediyelerin hizmet kurumları olduğunu aktaran Çoban, 30 Mart itibariyle bir partinin değil, tüm kentin eş başkanları olduklarını ve bunun böyle devam edeceğini söyledi. Seçimin üzerinden geçen 9 ayın hesabını vermek, eleştiriye kanal açmak ve 4 yıl içerisinde neler yapılabileceği ile ilgili görüş almak için bir araya geldiklerini söyleyen Çoban, bu konuda sivil toplum örgütlerinin yapacağı önerileri planlamanın içerisine alacaklarını aktardı.

Eş Başkan Bekir Kaya ise, toplumla buluşmanın sadece seçimle olmayacağını, seçimden sonrada bu tür çalışmalara önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Toplumsal beklentileri karşılamak için toplumsal dinamiklerle bir araya geldiklerini anlatan Kaya, bundan sonra da bu buluşmaların devam edeceğini vurguladı.

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre ise, belediyenin bir dönüş süreci yaşadığını ve büyükşehir olarak fikirlere ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Belediyenin hizmet alanlarının genişlediğine dikkat çeken Töre, bu çalışmaların sağlıklı yürütülebilmesi için de çok önemli çalışmalara ihtiyaç olduğunu aktardı. Kent ve kırsalın sorunları ile ilgili strateji plan hazırladıklarını hatırlatan Töre, "Bütçemizin onaylanması ile birlikte bir iş planı yaptık. Kentteki sorunlarını kentin dinamikleri ile bir araya gelerek çözmek istiyoruz. Şu an büyükşehir olarak kışa hazırlık yapıyoruz. Kışın ardından ilkbahar ile birlikte planlamalarımıza başlayacağız" dedi.

VASKİ Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu da, VASKİ’nin iki büyük projesinin olduğunu ve bunlardan birinin Erciş’in içme suyu, diğerinin ise tüm ilçelere arıtma tesislerinin yapılması olduğunu söyledi. Erciş içme suyu projesinin 22 milyon Euro olduğunu, bunun yüzde 10’unu VASKİ, yüzde 6’sını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzde 84’ünü ise Avrupa Delegasyonu tarafından karşılandığını söyleyen Özköseoğlu, hedeflerinin 2 yıl içerisinde tüm ilçelerin arıtma tesislerini tamamlamak olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından kahvaltıya katılan STK temsilcileri kendilerini tanıtarak, yapılması gereken çalışmaları dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi eş başkanlarının üsluplarının birleştirici olduğunu ifade eden bazı STK temsilcileri, "Eş başkanlarımızın konuşmaları çok yapıcı. Konuşmaları ayrıştırmıyor, kapsayıcı oluyor. Bu durum bizi çok umutlandırıyor" dedi.

STK temcilerinden bazıları ise; her mahalleye kültür merkezi, mahallelere bisiklet yolu, yeni parklar, yeşil alanların çoğaltılması, yürüyüş yolları, Van Gölü’nün korunması ve temizlenmesi gibi birçok konuda çalışmaların yapılmasını istedi. STK’lar, özellikle arıtma tesislerinin azlığı, imar, ulaşım ve bazı konularda belediyeyi eleştirerek önerilerini sundular.