Van’ın Gevaş Belediye Başkanlığı, sivil toplum kuruluşları (STK) ve muhtarlar, ilçenin en büyük sıkıntısı haline gelen ‘Yukarı Ark’ sorununun çözümü için tek vücut oldu.

İlçedeki STK temsilcileri ile birlikte Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır’ı makamında ziyaret eden Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, 6 yıldır tamamlanamayan ve yüzlerce vatandaşın mağdur edilmesine neden olan Yukarı Ark suyu sorununun çözülmesini istedi. Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan da, kamulaştırma ücretinin zamanında yatırılmadığından dolayı vatandaşların artık projeye güvenmediğini vurgulayarak, “Vatandaşlarla kaç kez görüşmemize rağmen olumsuz cevap aldık. O yüzden bu ölü zamanda, yani inşaat sezonuna kadar bu kamulaştırma sorununu çözmemiz lazım. Birde proje yapılırken suya en çok ihtiyacı olan Selimiye Mahallesi projeye dahil edilmemiş. Bu çok büyük bir yanlışlıktır. Bu nedenle Selimiye Mahallesi’nin mutlaka projeye dahil edilmesi gerekir” dedi.

Gevaş STK İnisiyatifi Dönem Sözcüsü Necat Görentaş ise, Yukarı Ark’ın son durumu hakkında bilgi almak ve sorunun çözümü noktasında neler yapılması gerektiğini öğrenmek amacıyla geldiklerini belirterek, “Bu yıl bu arkı tamamlayıp mağdur edilen vatandaşların hizmetine sunmayı arzu ediyoruz. Bu konu nasıl çözülür? Projede eksiklikler var mı? Neler yapabiliriz konularında fikir alışverişinde bulunmak amacıyla buradayız” dedi.

Projenin son durumu hakkında bilgi veren DSİ 17. Bölge Müdür Yardımcısı Namık Ağar ise, “Gevaş’ta 1985 yılında, yukarı kısımda bir ark yapılmış. Ama bu ark, heyelanların olduğu bir bölgede yapıldığından dolayı öylece bırakılmış. Biz şu an bahsedilen Yukarı Ark için Bakanlığa bir proje hazırladık. Ama proje kabul edilmedi ve kapalı boru sistemi yapılması istendi. Proje hazırlandı ve teknik olarak Selimiye Mahallesi buna dahil edilmedi. Ona da farklı bir çözüm bulduk. Ancak kamulaştırma sorunu nedeniyle çok da fazla yol alamadık” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından bir açıklamada bulunan DSİ 17. Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır, “Bu işi çözmemiz lazım. Sürekli diyalog halinde olup, gelişmeleri paylaşalım. Burada proje üzerinde biraz daha kafa yoralım. Hep beraber yapalım bu işi. Çok istenilen gibi olmayabilir ama, en azından ihtiyaca cevap verecek durumda bu işi çözmemiz lazım. Nisan ayına kadar kamulaştırmayı bitirip, bu yıl bu projeyi hayata geçirmeyi arzuluyoruz” şeklinde konuştu.