Abdülkadir Geylani Hazretleri’nin 23’üncü kuşaktan torunu Ceylani İlim Araştırma ve Yayın Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fadıl Geylani, büyük İslam Mutasavvıfı Abdülkadir Geylani Hazretleri’nin eserlerini gün ışığına çıkartıyor.

1078 yılında İran’ın Geylan şehrinde doğan ve İslam aleminin en büyük evliyalarından olan Abdulkadir Geylani, velilik makamının en büyüğü olarak Gavs-ı Azam olarak da biliniyor. Büyük İslam âlimi olan Geylani’nin yayınladığı ve gün yüzüne çıkmayan birçok eserini ortaya çıkarma görevini ise 23. kuşak torunu olan Ceylani İlim Araştırma ve Yayın Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fadıl Geylani yerine getiriyor. Çalışmalarına 30 yıl önce Medine Arif Hikmet Kütüphanesi’nden başlayan Prof. Dr. Fadıl Geylani, şimdiye kadar Abdülkadir Geylani’nin 28 eserini gün ışığına çıkardı. 1980 yılından bu yana 30 ülkede 400’ün üzerindeki kütüphanede araştırmalarını sürdüren Prof. Dr. Geylani; Medine, Vatikan, Ürdün, Paris ve Kahire’deki kütüphaneler başta olmak üzere birçok alanda Abdülkadir Geylani Hazretleri’nden bir iz aradı. Abdülkadir Geylani’nin tefsiri başta olmak üzere 3’ünü Türkçeye kazandıran Prof. Dr. Fadıl Geylani, 120’den fazla eseri olduğunu düşündüğü Abdülkadir Geylani Hazretleri’nin 41 eserini tespit etti.

Şimdiye kadar Geylani Hazretleri’nin 41 eserine ulaştıklarını söyleyen Prof. Dr. Fadıl Geylani, "Hazretti Pir’in eserlerine ulaşmak için 30 yıl önce çalışmalara başladım. 30 ülkede 400 kütüphanede iz aradım. Ve çalışmalar sonucunda 28 esere ulaştık. Bu eserlerden 14’ü yayınlandı. Hazretti Pir, yaşamı boyunca İslam dünyasına pek çok hizmet getirmiştir. Mesela Bağdat’ta dellallar gezerek ‘Aç insan var mı’ diye bağırır, aç ve yoksul insanları Hazreti Pir’in tekkesine yönlendirirlerdi. Abdülkadir Geylani Hazretleri’nin aç, yetim ve dul kadınlar için vakıf kurmuştur. Abdülkadir Geylani aynı zamanda hem bir din alimidir hem de modern bilimcidir. Mesela ben eserlerinden birinde ayın, ışığını güneşten aldığını yazdığını gördüm. Ayın yörüngesiyle alakalı saptamalarına rastlıyoruz. Yine kıymetli taşlarla alakalı, bitkilerle alakalı yazılar yazmıştır. Onun medresesi, tekkesi ve zaviyesi gece gündüz açıktı. Astroloji ve jeolojide kendisinin bilgileri var. Biz de bu durumu örnek alarak Türkiye’de bir Abdülkadir Geylani Üniversitesi kurup hem Hazreti Pir’in kitaplarını hem de modern bilimleri okutmalıyız" dedi.

Prof. Dr. Fadıl Geylani’nin kitap tanıtımı için Van’a da geleceği belirtildi.