Van Ekonomik Konseyi, 1 Nisan’da kenti ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’a sunulmak üzere çözüm bekleyen sorunları görüşmek üzere toplandı.

Van Ekonomi Konseyi Dönem Başkanlığını yürüten Van Ticaret ve Sanayi Odasının çağrısı ile bir araya gelen Ekonomi Konsey üyeleri, kentin kronik sorunlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ulaştırmak üzere 3 gündem maddesini görüştü. Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Ticaret Borsası, Van Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği, Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Van İŞGEM, Van Ziraat Odası, Van Genç İşadamları Derneği, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası, Van Sanayici ve İş Adamları Derneği, TÜMSİAD Van, MÜSİAD Van, Van Teknokent A.Ş. ve Van Perakendeciler Derneğinin toplantı sonunda ortak kararıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulmak üzere şu kararlar alındı:

“2011 yılında meydana gelen iki yıkıcı deprem nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilmesinin ardından 6 yıldan bu yana biriken vergi borçlarının terkin edilmesi, Van ekonomisi açısından çok önemli bir durumdur. Biriken vergi borçları ve mücbir sebep halinin devam etmesi nedeniyle kentte bulunan vergi mükelleflerinin mağduriyetleri devam ederken, bu durum kent ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Aynı zamanda yatırım ortamını olumsuz etkileyen bu mücbir sebep halinin sonlandırılmasını, biriken gelir ve kurumlar vergilerinin kısmı terkini ile uzun vadede tahsilâtın sağlanması talep edildi. Sınır sli olan Van’ın dış ticarette en önemli ulaşım yolu Türkiye - İran demiryolu hattıdır. Buna istinaden Van - Tatvan feribotlarının yetersiz olması, zaman kaybı, navlun maliyetlerinin yüksek olması, özellikle dış ticaret açısından olumsuzluklar doğurmaktadır. Bu nedenle Vangölü Kuzey Demiryolu Hattı’nın acilen yatırım programına alınması ve projenin bitirilmesi, bölgemiz ekonomisine büyük ivme kazandıracaktır. Projenin tamamlanması ile ülkemizin batısı ile demiryolu hattı güçlendirilmiş olacak. Ayrıca dış ticaret açısından da büyük katma değer sağlayacaktır. Bir dünya değeri olan Van Gölü maalesef her türlü çevresel tehdit ile karşı karşıyadır. Bu tehditler Van Gölü’ne büyük zarar verdiği gibi, bölgenin ekosistemini de olumsuz etkilemektedir. Bir dünya değeri olan Van Gölü’nün çevresel etkilerden korunması için Vangölü Korumu Kanunu çıkarılarak, gölün koruması garanti altına alınacaktır. Gölün kurtarılmasına yönelik projelerin geliştirilmesi ile Van Gölü hak ettiği değeri görecektir.”