Van merkez İpekyolu Belediyesi meclis oturumunun 4. birleşiminde eski köy statüsünde olan 26 mahallenin eski isimleri geri iade edildi.

İpekyolu Belediye Meclisu toplantısının 4. birleşimi, Van TSO Toplantı Salonu’nda düzenlendi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Meclis Üyelerinin önerisi üzerine İmar Komisyonu, ‘eski köy isimlerinin iadesine’ ilişkin hazırlanan komisyon raporunu meclise sundu. Hazırlanan rapora ilişkin söz alan İmar Komisyon sözcüsü Metin Yüksel Sunkur, Cumhuriyet’in kurulmasından bu yana sınırları içerisinde kalan Kürdistan coğrafyasında inkar ve imha politikası yürüttüğünü belirtti. Sunkur, “Kürtlerin varlığını kabul etmeyen devlet, aynı zamanda Kürtlerin yaşadığı yerleşim yerlerinin isimlerini de değiştirerek tam bir inkara ve asimilasyona tabi tutmuştur. Kültürel bir soykırıma tabi tutulan Kürtlerin ancak böyle sindirileceği düşünülmüştür” dedi.

Kendileri için çok anlamlı bir çalışmanın yapıldığını aktaran Sunkur, bu çalışmaya destek verenlere teşekkür etti. Sunkur, isimlerin iade edileceği yerleşim yerleri ile tek tek görüşler alınarak böyle bir raporun hazırlandığının altını çizdi.

İSİMLERİN İADESİ OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Değerlendirmelerin ardından komisyonun raporu oy birliği ile kabul edildi. Buna göre daha önce köy statüsünde olan mahallerin yeni isimleri şöyle: Arıtoprak-Zeranis, Aşağıçitli-Poxazik, Aşağıgölalan-Hespişatâjor, Baklatepe-Xıno, Bakraçlı-Yedikilise, Çalımlı- Aranik, Değirmenarkı-Kêçanis, Değirmenköy-Derman, Dereüstü-Anzaf, Erçek-Arçâk, Gövelek- Îrmanis, Ilıkaynak- Çermik, Irgat-Melava, Karakoç-Lîm, Karbuzalanı-Zivandanis, Kavuncu-Çorevanis, Kaymaklı-Kurdûvan, Kevenli-Şûsanis, Kıratlı-Lamizgirt, Köşebaşı-Farîx, Ortanca-Siyawan, Sarmaç-Kopanis, Yalınağaç-Adiyeman, Yatıksırt-Mêndan, Yukarıgüneyce-Mezrok ve Yukarıgölalan-Hepişatâjer olarak değiştirildi.