Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından ortaklaşa sosyoekonomik, kültürel ve siyasi boyutlarıyla Çözüm Süreci Kongresi düzenleneceği bildirildi.

YYÜ’den yapılan yazılı açıklamada, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve İstanbul Ticaret Üniversitesi olarak tarihiyle, tabiatıyla ve insanıyla güzel olan Van’da, cumhuriyet tarihinin en önemli sorunlarından birine alanında uzman bilim adamlarının düşünce ve görüşleriyle bir nebze de olsa çözüm aramak ve her iki üniversite arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla sosyoekonomik, kültürel ve siyasi boyutlarıyla Çözüm Süreci Kongresi düzenleneceği belirtildi. Açıklamada, “Bu kongre ile ülkemizin en önemli konusu haline gelen ‘Çözüm Süreci’; sosyoekonomik, kültürel ve siyasi boyutlarıyla ele alınacak ve etkinlik sonunda bir sonuç bildirgesi yayınlanacaktır. 18 Aralık 2014 Perşembe günü saat 13.30’da başlayacak olan kongrede; Diyarbakır Milletvekilimiz Altan Tan; eski devlet bakanlarımızdan ve İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Sait Yazıcıoğlu, aynı üniversiteden Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Özkır; Diplomasi Akademisi’nden Doç. Dr. Mesut Özcan; Dicle Üniversitesi’nden Doç. Dr. Vahap Coşkun ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Doç. Dr. A. Menaf Turan ile Yrd. Doç. Dr. M. Zeki Duman birer tebliğ sunacaklardır. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkez Müdürü Prof. Dr. Zeki Taştan, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Eray Çelik ile İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ve Doç. Dr. Hamdullah Şevli’nin düzenleme kurulunda yer alacakları kongrede, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da birer konuşma yapacaklardır” denildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, "Türkiye’nin önemli sorunlarından birine İstanbul Ticaret Üniversitesi ile ortaklaşa çözümler aramak bizler için oldukça önemlidir. Bizler evrensel bir üniversite anlayışı içinde ülkemizde var olan sorunlarla yakından ilgilenmek zorundayız. Üstelik ‘Çözüm Süreci’ gibi hayati, bütün ülkemizi ilgilendiren bir meselede herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini düşünüyoruz. Üstelik Van bu anlamda Türkiye’de en önemli illerin başından gelmektedir. Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak bu meseleyi önemsiyoruz. Nitekim daha önce Türkiye’de hiçbir birimin gerçekleştiremediği bir çalıştayı düzenleyerek bu meseleye karşı hassasiyetimizi göstermiştik. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi’miz tarafından 21-22 Mayıs 2014 tarihleri arasında Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde Çözüm Süreci: Beklenti ve Temenniler Çalıştayı düzenlemiş ve bu toplantıya Ağrı, Bitlis, Muş, Hakkâri, Siirt, Şırnak ve Van illerinden Sünni, Alevi, Kürt, Türk gibi toplumun her kesiminden 72 kanaat önderi katılarak tebliğlerini sunmuştu. Şimdi ise bu toplantının ikinci ayağında, bu kez bilimsel platformda ‘Çözüm Süreci’ konusunda uzman olan bilim adamları ve yetkililerle tartışarak ortak bir bilinç oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.