Van İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) Temel Eğitimleri Programı; Van’dan 24 kişinin katılımıyla başladı.

Türkiye genelinde en çok UMKE eğitimlerinin verildiği iller arasında bulunan ve bölge iller olmak üzere birçok ekip kazandıran Van’da başlayan eğitimin açılışında konuşan UMKE Bölge Koordinatörü Aydoğan Kaya, UMKE’nin çok kutsal bir görev olduğuna vurgu yaptı. Kaya, Van depreminden sonra Türkiye’de iller arasında en çok eğitime önem veren ve eğitim veren iller arasında olduklarını söyledi. Bu konu üzerine özelikle eğildiklerini ifade eden Aydoğan, “Bölge koordinatörlüğü olarak çevre illere de giderek ayrı bir özen göstererek UMKE eğitimİ vermekteyiz. Bu alanda atılan adımın önemine değinen Kaya, "Önemli bir adım atmış böylesi ulvi bir görevde bulunmak için üstün cesaret gösteren ekibimizi kutluyorum. Bu görevi günülü olarak seçtiğiniz için hepinizi tebrik ediyorum" dedi.

UMKE’nin Van depremlerinde büyük tecrübe kazandığını ve bu depremlerde başarılı bir çalışma sergilediğini ifade eden Kaya, "Görevinizin henüz başındasınız ve bu görevde çok kutsal işler yapacaksınız. İleride çok büyük olaylarla karşılaşacaksınız. Çok değerli vakitleriniz geçecek 7-24 hazır bulunarak tüm afet ve acil durumlarda sizlerin öncelikli görevleri olacaktır. Dünyanın neresinde olursa olsun sürekli afetler içindeyiz. Deprem, sel, çığ düşmesi, yangın ve afetler ile olağanüstü durumlarda ve hatta hasta kurtarma operasyonlarında sürekli hazır bulundurulacak bir ekip oluşturuyoruz. Van’da yaşanan deprem UMKE ekiplerine büyük tecrübe kazandırdı ve vatandaşlarımız bu ekipten büyük fayda gördü. Gece-gündüz çalışan UMKE her iki, depremde de büyük başarı elde etmiştir" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından eğitmenler tarafından "taşıma teknikleri alternatif aletler”, “temel KBRN, travma”, “affet haberleşmesi”, “enkaz güvenliği”, “temel kampçılık”, “affet ve olağandışı durumlarda hayatı idame ettirme" konularında eğitimler verilmeye başlandı.

Van 112 Acil Sağlık Afet Hizmetleri, hastaneler ve gönüllülerden oluşan 24 kursiyerin katılımıyla başlayan eğitimlerin 16 Kasım 2014 tarihine kadar devam edeceği belirtildi.