Van Büyükşehir Belediyesi, Ramazan davulcularına ritim ve mani eğitimi verdi. Eğitimlerini tamamlayan 25 Ramazan davulcusu, kentin cadde ve sokaklarında davul çalarak, maniler seslendirecek.

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Ramazan ayı geleneği olan davulcularla ilgili bir eğitim programı düzenledi. Van’ın cadde ve sokaklarında vatandaşı sahura kaldırmaya aday 25 davulcuya, İskele Yatılı Bölge Ortaokulu (YBO) Spor Salonunda özel bir eğitmen nezaretinde ritim ve mani eğitimi verildi. Van Kültürü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Spor Kulübünün de destek verdiği çalışmada gürültü kirliliğinin de önüne geçilecek. Yaklaşık 2 hafta boyunca yoğun bir tempoda eğitimlerini tamamlayan davulculara tanıtıcı kimlik kartları, fes ve yelek verildi.

Kuru gürültü konusunda davulculara uyarılarda bulunan Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sinan Bağlı, “Bizim amacımız, yüzlerce yıllık geleneğimizi yaşatarak insanların kulaklarında hoş bir seda, yüzlerinde bir gülümseme bırakmaktır” dedi.

Günümüz dünyasında davul sesinin bir ihtiyaç olmaktan çıktığını kaydeden Bağlı, şöyle konuştu:

“Artık uyandırma işini yapabilecek bir sürü araç-gereç var. İnsanlar sahurda kuru davul sesinden rahatsız. Eline tokmağı alan Ramazan davulcusu oluyor. Bu da doğal olarak vatandaşı rahatsız ediyor. Sizlerden isteğim bu geleneği yaşatırken, bunun bilincinde olmalısınız. Sürekli tekrar eden ve gürültü kirliliğine neden olan ritimlerden sakının. Biz önüne gelen, eline davulu alıp insanları rahatsız etmesin diye sizleri seçtik. Vatandaşlarla asla münakaşaya girmeyin. Rahatsızlık bildiren vatandaşlara karşı duyarlılık gösterin."

Yaklaşık 10 yıldır davulculuk yaptığını söyleyen İzzet Ayyıldız ise, "Bizler bir ay boyunca davul çalıp insanları sahura uyandıracağız. Herkesten rica ediyoruz. Kimlik kartı olmayan, belirsiz kişilere itibar etmesinler. Bahşiş vermesinler. Emek hırsızlığı yapan korsan davulculara itibar etmesinler. Bizler belediyemizden gerekli eğitimleri aldık. İnsanlar bizim maaşlı çalıştığımızı veya belediyeden bir ücret aldığımızı sanıyor. Bu doğru değil. Bayram gününde aldığımız bahşişler dışında bir gelirimiz yoktur" dedi.