Van ilinde "Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Hibe Programı”nın tanıtım toplantısı yapıldı.

Bir otelde yapılan tanıtım toplantısına Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Vali Yardımcısı İbrahim Dündar, Proje Koordinatörü Galina Rizova ve ekibi katıldı. Tanıtım toplantısını, proje koordinatörü Galina Rizova proje hakkında bir sunum yaptı. Projede hibe kısmında sadece kadınların yararlanacağı ve en düşük 5 bin, en yüksek 15 bin avro hibeden yararlanılacağı belirtildi. Proje gereği yalnızca kadınların hibe alabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olması, yerinden edilmiş bir kişi olması, okuryazar olması, yapacağı işle ilgili sertifikası olması, SGK’lı olmaması ve sadece kendisi için başvurması şartı aranmaktadır.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan proje ile ilgili kıs bir açıklamada bulundu. Vali Doğan, bu projenin bir var oluş sebebinin olduğunu, Van ili üç temel etki altında bu güne geldiğini belirterek, “Bunlardan bir tanesi terördü. Terör hem bölgenin ekonomik yapısını, hem de sosyal yapısını ciddi ölçüde etkiledi. Ve insan hareketlerinin doğmasına sebebiyet everdi. İkinci sorun alan, ekonomik gelişmişlik durumuydu. Bölgede, maalesef Türkiye açısından bakıldığında ekonomik anlamda en dezavantajlı bölgede bulunuyoruz. Üçüncü sorunda son yaşadığımız deprem afetiydi. Bu üç sebeple bir çok insan yerinden, doğup büyüdüğü yerlerden farklı bir yerde hayatını devam ettirmek zorunda kaldı. Özellikle terör ve ekonomik farklılıkları geri kalmışlık sebebiyle de hem Van ilinin köylerinden, hem de civar illerin köylerinden, Van il merkezine doğru 1990’lı yıllardan başlayan bir nüfus hareketi söz konusu oldu. Nüfusun önemli bir bölümü bu şekilde dışarıdan gelen, köylerden, başka illerden gelen insanlardan oluştu. Tabi doğal olarak hem şehir hayatına uyumla ilgili sorunu yaşandı, hem de ekonomik ve sosyal yeterliliklerle ilgili sorunlar yaşandı. Bu sorunlara gerçekçi, bir bakış ve sorunların tedavi edilmesine yönelik olarak bir proje geliştirildi ve Avrupa Birliği bu projeyi desteklemiş oldu” dedi

Temel başlığın kadına yönelik olmasının sebebini de açıklayan Vali Doğan, “Çünkü kadını ekonomik hayata tam olarak katılamadığı yerlerde ekonomik ve sosyal yapının dönüştürülmesi son derece zordur. Kadının bir ücretli işte çalışmış olması ve o ücretli iş nedeniyle de sosyal hayata katılmaya başlamış olması toplumsal değişim açısından anahtar bir pozisyon ifade eder” şeklinde konuştu.

Bin 300 kadına kaynak sağlayacağı proje toplam 1,3 milyon avro ayrılan miktar odluğu belirtildi.