Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) 2014-2015 Akademik Yılı açılışı törenle yapıldı.

Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde yapılan açılış törenine Van Vali Yardımcısı İbrahim Dündar, Van Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Burada bir konuşma yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Depremi’nin üçüncü yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, depremde hayatlarını kaybeden öğrencilerin isimlerini tek tek okuyarak andı. Battal, “Bilindiği gibi Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 20 Temmuz 1982 tarihinde kurulmuştur. Dolayısıyla üniversitemizin 33. kuruluş yıl dönümü içerisine girmiş bulunmaktayız. Kuruluşundan bugüne kadar üniversitemize emeği geçen herkese huzurlarınızda şükranlarımı sunarım. Kurulduğu günden itibaren Yüzüncü Yıl Üniversitesi hızla büyüyerek, bölgemize ve ülkemize hatta dünyaya hizmet veren bir yükseköğretim kurumu haline gelmiştir. Ayrıca bu yıl itibariyle 175’i lisansüstü olmak üzere 500’ün üzerinde yabancı uyruklu öğrencimiz vardır. Önümüzdeki yıllarda bu sayı artarak devam edecektir. 1982 yılında kurulan üniversitemiz 3 fakülte, 2 enstitü ve 2 yüksekokula ve 147 öğrenciye sahipti. 33 yıllık süre içerisinde bünyesinden üç üniversite çıkarmakla birlikte, 15 fakülte, 4 yüksekokul, 5 meslek yüksekokulu, 5 enstitü, 30’un üzerinde araştırma merkezi, ön lisans, lisans ve lisansüstü olmak üzere 27 binin üzerinde öğrenciye, bin 500 civarında öğretim elemanı ve bin 300 civarında idari personele sahip hale gelmiştir” dedi.

Konuşmasında öğrencilere de seslenen Rektör Prof. Dr. Battal, “Sevgili öğrenciler, fikir ayrılıklarınızı asla kavga aracı olarak görmeyin. Çünkü fikri farklılıklar toplumsal dinamizmi sağlar, entelektüel gücü oluşturur. Bu yüzden şiddet içermeyen fikri ayrılıklarınızı saygıyla karşılayın. Şunu unutmayın ki, ülkemiz hepimizin birlik beraberliği ile daha güçlü hale gelecektir ve ne kadar güçlü olursa geleceğimize daha güvenle bakacağız” diye konuştu.

Konuşmasında akademik ve idari personele de hitap eden Prof. Dr. Battal, “Değerli akademik ve idari personelim, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin bilimsel alanda geldiği nokta hepimizi gururlandırmaktadır. Üniversitemizin Türkiye üniversiteleri arasındaki yeri hiçte küçümsenmeyecek bir noktadadır. Bilimsel yayın sıralamasında bizden önce kurulmuş birçok üniversitenin önünde bulunmaktayız. Bu küçümsenecek bir başarı değildir. 120 devlet üniversitesi içinde 26. sırada, bütün üniversiteler yani 185 üniversite arasında 33. sıradayız. Tabii ki bu sıralamayı yeterli görmüyoruz, sahip olduğumuz potansiyelle biz ilk 10 üniversite arasına girebiliriz. Bunun için de gereken her şey yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Vanlılara da seslenen Rektör Prof. Dr. Battal, “Değerli Vanlı hemşerilerim, 25 yıldır Van’da yaşıyorum. Bu yüzden sizleri çok iyi tanıyorum. Sizler misafirperver, şefkatli, sevgi dolu, insancıl yaklaşımlarınızla müstesna bir özelliğe sahipsiniz. Bu özelliklerinizle öğrencilerimizi bağrınıza basıp kendi çocuklarınızdan ayırt etmeyerek, anne baba şefkatiyle onlara ailelerini aratmayacağınıza inancım tamdır. Hep birlikte el ele vererek Van’ı ülkemizde ve uluslar arası platformlarda hak ettiği noktaya getireceğiz” şeklinde konuştu.

Müzik dinletisinin ardından Doç. Dr. Mehmet Zahmankıran tarafından ilk ders olarak “Hidrojen Ekonomisinde Bor İçeren Malzemenin Kullanımı ve Önemi” konulu ilk dersi vermesiyle program sona erdi.