Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, her gün gelen iş taleplerinden sıkıldığını belirterek, "Belediye uzaktan çiftlik gibi mi görünüyor" diye sordu.

Basın mensupları ile Bahane Kafe’de bir araya gelen Salman, her gün gelen iş taleplerinden dert yandı. Her gün onlarca kişinin belediyeye gelip iş istediğini vurgulayan Salman, "Bugün şeffaf odaya girdim, 11 kişi geldi, 10’u iş istedi. Artık gerçekten bu taleplerden bıktım. Bu konu hariç hiç bir şeyden şikayetçi değilim, ama iş taleplerinden çok bıktım. Her gün 30-40 kişi iş başvurusuna geliyor. Gelenlerin çoğu da iş istiyor. Birini işe alıyorsun, sonra arıyor, ’Bana bunu mu layık gördün’ diyor. Herkes masa başında çalışmak istiyor. Bedenen kimse çalışmak istemiyor. Herkes belediyeyi çiftlik gibi görüyor. Bir çalışanı yanıma çağırıp, ’Belediye uzaktan çiftlik gibi mi görünüyor’ diye sordum. ’Evet’ dedi. Bu mantığı yıkmamız lazım. Belediye 2 bin kişinin çalıştığı bir fabrika olsa bu yükü taşıyamaz. Sakın ola bana gelip de iş istemeyin" dedi.

Samanlı köyünün mahalle yapılıp yapılmayacağı tartışmalarının sorulması üzerine ise Salman, "Bu 5 köy mutlaka mahalle olmak zorunda. Yalova’nın 50 yılını planlamak ve önünü açmak için bunu yapmalıyız. Günlük ve anlık düşünmeyi bırakmak lazım. Bu köyler tarım köyleri değil ki artık. 10 dönümlük arazide tarım yapana tarım yapıyor diyemezsiniz. Tarım yapılacak arazi en az 100 dönüm olmalı. Böyle bir toprak yok ki Yalova’da. O köyler mahalle olsun, zaten değerli topraklar. Daha da değerlenecek. Orada 2.5 kat irtifaı var. Bu 4 kata çıkmak mecburiyetinde. Yalova’yı başka türlü büyütmek mümkün değil. Köprü açılacak. Yalova İstanbul’un banliyösü olacak. Bunu bildiği halde bir muhtar beni köy meydanına davet etmiş. Bu köy ağzı sadece. Samanlı’nın sağ tarafında oturan insanların bilgi birikimi, köyde yaşayan insanların çok üzerinde. Zaten orası köy değil ki, farklı bir mahalle. Cengiz Koçal orada otururdu. Yakup Koçal, Mustafa Pehlivan oraya taşındı. Orası farklı bir mahalle oldu" şeklinde konuştu.

Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün Tomani Meydanı’nda yapacağı çalışma için belediyenin buradaki ağaçları kesmesini beklediği yönündeki açıklamasına da cevap veren Salman, " Ağaçların meydandan sökülmesini taahhüt ettik. Karayolları buradaki çalışmayla ilgili ne zaman ihaleye çıkacak, bununla ilgili kafamda soru işaretleri var. Bu konuda valimize de bilgi vereceğim. Biz zaten buradaki ağaçları kaldıracağımıza dair yazıyı Karayolları’na gönderdik. Ağaç hassas bir konu. Orada ağaç kesimi diye bir şey söz konusu dahi olamaz. Orada anıt ağaç olup olmadığını da sordurduk. Oradaki adımlarımızı sağlam atıyoruz. Ama çıkıp bütün yükü belediyeye atmak da doğru değil. Onlar da samimi olsunlar. Ben ağaçları kaldıracağımı söyledim. Sen ihaleyi başlat. Neyi bekliyorsun. Mevzuat hazretleri kolay kolay olmuyor. İhaleye bugün çıkacağım dese nereden baksanız 3 ay geçecek. Kazma vurmak 6 ay. Kavşak çok büyük bir ihtiyaç. Ama orada kavşak yerine bir alt geçit düşünülmeliydi. Burası İzmir’in girişi gibi rezalet bir hale gelmez umarım" dedi.