Yalova Garden A.Ş. ve YAABELTAS tarafından ortaklaşa organize edilen "Şehir ve Çiçek Sempozyumu", Marmara bölgesindeki belediyelerin parklar ve bahçeler müdürleri ile belediye yetkililerini Yalova’da bir araya getirdi.

Marmara bölgesindeki belediyelerden gelen 76 yetkilinin katıldığı sempozyum Lova Otel’de başladı. YABELTAS Yonetim Kurulu Başkanı Fatih Tanrıverdi, "Yalova’da çiçek çok önemlidir.Çiçek hepimizin hayatında büyük önem taşıyor. Şehirlerde önemli olan sadece altyapı değildir. Hayatımızı bir şehrin üst yapısı da yakından etkiliyor. Üstyapıları o şehirde yaşayanların huzur bulacağı şekilde oluşturmak da belediyelerin işidir. Şehir, insan ve çiçek ilişkisini daha sağlıklı tutabilmek için neler yapabiliriz diye düşündük ve Çiçek ve Şehir Sempozyumu düzenlemeye karar verdik. Bu bir başlangıç. Yalova kendisini çiçekçilikle geliştirmeye adamış bir şehir. Bu sempozyumla küçük bir adım atıyoruz, ama ileride belki bunu uluslararası bir boyuta da ulaştırırız" dedi.

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Başkanı Tahsin Becan ise, "Çiçekçilik günümüzde ekonomik anlamda çok önem vermemiz gereken bir konu. Yalovalı çiçekçilerimizde bu anlamda çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Fakat konuya sadece çiçekçilik sektörü olarak bakmamak lazım. Paralelinde kimya, lojistik ve ambalaj sanayisinde de önemli adımlar atmak durumundayız. Çiçekçilikle birlikte bu diğer sektörlerinde bir birine zincirleme bir bağı var. Bugün üretim anlamında Asya, Avrupa ve Güney Afrika en önemli üreticiler. İthalat anlamında Almanya, İngiltere ve ABD en önde gelen ülkeler. Türkiye bunun neresinde? Türkiye’nin bu konuda daha çok yol alması gerekiyor. Ama son yıllarda ülkemizde de bu anlamda önemli adımlar atıldı. Şu anda dünyada 170 bin gibi bu sektörde şirket sayımız var. Bu çok önemli bir sayı. Dünya çapında 1.3 milyon hektar bir alanda bu sektör üretime devam ediyor. Bunun yarısı fidancılık anlamında kullanılıyor. Yalova’da 1940’lı yıllarda çiçekçilik sektörü başladı. 1975 yıllarında İzmir, 1980’li yıllarda Antalya devreye girdi. Yalova bir ara en önde gelen il olmasına rağmen deprem sonrasında gerileme yaşadık. Şu sıralarda yeniden toparlandık. Yalova’da ki çiçekçilik sektörü oldukça iyi. YTSO olarak Çiçekçilik OSB’nin yüzde 40 ortağıyız. Çiçekçilikle özdeşleşmiş bir ilde oda olarak çiçekçiliğe verdiğimiz önem de buradan anlaşılabilir. Bizim için en önde gelen sektör çiçekçilik. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada bu sektörün hep yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Sempozyum çerçevesinde Yalova Garden A.Ş. üretim merkezi ve Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü içerisinde yer alan Geofit Bahçesi de ziyaret edildi.