Cumhuriyet’in 91’nci Kuruluş Yıldönümü Yalova’da coşku dolu bir törenle kutlanmaya başlandı. Yalova Belediyesi tarafından düzenlenen Fener Alayı’nda yaklaşık 5 bin kişilik bir kalabalık yağmura rağmen fenerler ve Türk bayraklarıyla şehrin sokaklarında yürüdü.

Cumhuriyet Coşkusu Yalova’da Yalova Belediyesi tarafından düzenlenen Fener Alayında doruğa çıktı. Soğuk ve yağışlı bir hava olmasına rağmen yaklaşık 5 bin kişi Cumhuriyet Meydanında toplanarak kutlama programına katıldı. Burada vatandaşlara hitap eden Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, "Burası Atatürk’ün memleketi. Burada demokrasi için toplandık. Demokrasinin güzellikleri, Cumhuriyetin kazanımları için toplandık" dedi.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise Cumhuriyet’in kuruluş aşamasında birçok önemli kararın Atatürk’ün Yalova’da geçirdiği zamanda alındığını dile getirdiği konuşmasında, "Başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bize bu Cumhuriyeti armağan eden herkesi minnetle anıyoruz. Herkes Cumhuriyeti kutlar ama Yalovalı bir başka kutlamalıdır. Çünkü Cumhuriyetin kuruluşuna tanıklık etmiş topraklardır burası. Atatürk 19 Ağustos 1929’dan 1 Şubat 1938’e kadar 300 günün üzerinde zamanı burada geçirmiştir. Kuran-ı Kerim’in Türkçeleştirilme çalışmaları, Serbest Cumhuriyet Fırkasının kuruluşu, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu’nun kuruluşu hepsi bu kentte ve bu topraklarda gerçekleşmiştir. Yalova Cumhuriyetin yazlık başkentidir" dedi.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet alanı havai fişeklerle aydınlandı. Yüzlerce havai fişeğin kullanıldığı gösteriyi vatandaşlar ilgiyle izlediler. Ellerindeki fenerleri yakan vatandaşlar bando eşliğinde Yalova caddelerinde yürüdü. Yalı Caddesi, Sefabey Caddesi, İstanbul Caddesi ve Fatih Caddesi boyunca yürüyen vatandaşlar sloganlar attı. Kilometrelerce uzunluğa ulaşan fener alayına vatandaşlar da balkonlarından alkışlarla destek verdiler. Yalova Barosu ise fener alayında yürüyen vatandaşları açtıkları dev Türk bayrağı ve meşalelerle selamladı.