Kivi ambarı Yalova’da düzenlenen "Subaşı Kivi Festivali" büyük ilgi gördü.

Subaşı Kivi Yetiştiricileri Birliği ve Subaşı Belediyesi iş birliğiyle bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kivi Festivali, Mehmet Tunalı Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. TBMM Tarım Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Belediye Başkanı Vefa Salman ile çok sayıda davetlinin katıldığı festival protokol konuşmalarıyla start aldı. Kivi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, "Yalova’da 21 yıldır kivi üretimi devam ediyor. Türkiye’yi kivi ile biz tanıştırdık. Halen ülkemizin kivi talebinin 3’de 1’lik bölümünü biz karşılıyoruz. Kivi hasadına başlamak üzere olduğumuz bu günlerde 20 bin tonun üzerinde bir rekolteye ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Ancak bu yıl Karadeniz bölgesinde yaşanan don olayında Kivi üretiminde ciddi bir azalma yaşanacak. Oradaki üretici arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmede 5 bin ton civarında bir üretim beklediklerini dile getirdiler. Bu yıl Türkiye’de üretilen kivinin yüzde 70’lik bölümü Yalova’dan çıkacak. Türkiye’yi kivi ile tanıştıran Subaşı beldesinde 3 yıldır ülkenin tek Kivi Festivali’ni düzenlemenin de haklı gururunu yaşıyoruz" dedi.

Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ise, "Yalova, Altınova’dan Armutlu’ya kadar bir bütün şehir. Yalova, tarıma elverişli arazileri, her türlü bitkinin yetiştirilmesine imkan veren verimli toprakları ve iklimi ile bugün kivi üretiminin yüzde 50’sinden fazlasına sahiptir. Yıllar geçtikçe ilimizde kivi üretimi daha da artacaktır. Kivi ilimizin medarı iftarları arasındadır. Hemen yanı başımızda yapılan Körfez Köprüsü, kivinin değerlenmesinde büyük bir potansiyeldir. Yine beldemizde soğuk hava depolarının hızla artması depolama kapasitesini arttırarak kivi üretimini olumlu yönde desteklemektedir. Subaşı Belediyesi olarak bu işin sadece festival bölümünde değil Kivinin kaliteli, marka değeri yüksek üretim rekoltesini arttırmaktır" diye konuştu.

Yalova Valisi Selim Cebiroğlu da, kivi üretiminin yaygınlaşmasına katkı sağlayanları tebrik etti.

Ardından festival meşalesi protokol mensupları tarafından hep birlikte ateşlendi. En iyi kivi bahçesi ve en güzel kivi pastası yarışmalarında dereceye girenlerde ödülleri verildi. Festival Grup Gündoğarken konseri ile sona erdi.