Bu köşe yazısını yerel seçimlerden bir gün önce kaleme aldım ama yayınlamak için bu tarihi bekledim ve tek bir harfine bile dokunmadan sizlere sunuyorum. Bu tarihi bekledim çünkü sonuçların açıklanmasını, kutlamaların tamamlanmasını ve bu süreçler bittikten sonra, kazanan kim olursa olsun, asıl görev olan halka hizmet amacının hatırlanmasını istedim. Şimdiden sonuçların şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum.

Tarih 29 Mart 2014. Karaman’ın yeni belediye başkanı kim olacak belli değil. Ama belli olan bir şey varsa o da Karaman’ın bugüne kadar çoğunlukla kaderine terk edilmiş ve Konya’nın gölgesinde kalmış bir şehir olması. Karaman’ın yeni belediye başkanı bu noktayı asla unutmamalı. Karaman elbette bir Konya olamaz ama gerçekten hak ettiği Karaman olabilir ve de olmalıdır.
Şöyle bir düşündüm, ilimizde neler eksik, neler yanlış, neler yapılabilir diye. Kendimce çılgın projeler geldi aklıma. “Neden olmasın?” dedim kendi kendime. “Belki de Karaman’ın yeni belediye başkanı bu çılgın projeleri, en azından bir tanesini, mantıklı bulur ve hayata geçirir.” Ben sıradan bir vatandaş olarak üzerime düşen görevi yapıyorum ve ilimizin ihtiyaç duyduğuna inandığım noktaları dile getirmek istiyorum:
- Öncelikle “Piri Reis Vadisi” ve “Kent Meydanı” projeleri tamamlanmalı. Çünkü gerçekten de güzel, mantıklı ve ilimize değer katacağını düşündüğüm projeler.
- Şehir içerisindeki trafik ve park sorununu ortadan kaldırmak için “Kent Meydanı”nın altına kapalı katlı otopark yapılmalı. Bu otopark da tabi ki ücretsiz olmalı (Gerçekten çılgınca değil mi?).
- Şehrin, insanları ilk karşılayan yüzü şehrin otogarı olduğu için ilimizin otogarı yeniden inşa edilmeli. Ama giriş kapısında “İZMİR” değil de “KARAMAN” yazmalı. Hatırlıyorum da Karaman’a ilk geldiğimde indiğim otogar karşısındaki tepkim, otobüse tekrar binip dönmeyi düşünmek olmuştu.
- Tabi ki yeni bir tren garını da unutmamak gerekli.
- Karamandaki şehir içi trafik ve yol sorunu acilen çözüme kavuşturulmalı. Özellikle de mobilet ve motosikletlerle ilgili yaşanan sorunlar, daha fazla insanın canı yanmadan, bir an önce ortadan kaldırılmalı.
- Sanıyorum ki Karaman’ın yeni bir belediye binasına da ihtiyacı var. Ama üzerinde “SALİHLİ BELEDİYESİ” değil de “KARAMAN BELEDİYESİ” yazmalı.
Bir şehrin gelişmesini sağlayacak en önemli etkenlerden birisi o şehrin üniversitesidir. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi kuruluşundan bu yana çok kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen oldukça hızlı bir ilerleme kaydetmiştir. Bu ilerlemenin devam etmesi yalnızca içsel kuvvetlerin çabası ile bir yere kadar sürecektir. İlerlemenin devam etmesi ve üniversite ile Karaman’ın bütünleşmesi, öğrencilerin üniversitemizi daha çok tercih etmesi için belediyeye düşen görevler de unutulmamalıdır. Bu nedenle de;
- Üniversitemizin ana kapısının bulunduğu yerdeki giriş çıkış sorunlarını ortadan kaldırmak için bir alt geçit (bir diğer tabirle battı çıktı) inşa edilmelidir (İşte size çılgın bir proje daha).
- Üniversite ile tren garı ve otogar arasında ulaşımı sağlayacak doğrudan otobüs seferleri konulmalıdır. Ya da ilgili güzergah için bir raylı sistem hattı döşenmelidir.
- Üniversitenin çevresindeki toptancılar ve sanayi siteleri şehrin daha uygun bir alanına taşınmalı ve boşaltılacak olan bu yerlerde alışveriş merkezi, geniş yeşil alanlar, toplu konutlar (öğrenciler, üniversite personeli ve de halk için) inşa edilmeli (Sanırım bu çok daha çılgın bir proje oldu).
Aslında daha söylenecek çok fazla şey var ama şimdilik bu kadar yeterli. İlimizin daha yaşanılır, ferah, tercih edilen ve güzel bir şehir haline gelmesi yalnızca bizim elimizde. Şunu asla unutmayın; insanlar kendi seçmediklerini yalnızca eleştirme hakkına sahiptirler ama kendi seçtiklerine ise, yaptıkları ve yapmadıklarından dolayı, hesap sormalıdırlar.
Alper Yusuf KÖROĞLU
Öğretim Görevlisi