Karaman’da, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında emniyet mensupları hakim karşısına çıktı. Karaman 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tüm sanıklar hazır bulundu.  Aralarında polis memuru, amir, şube müdürü ve FETÖ’nün emniyet yapılanmasından sorumlu emniyet imamı öğretmenlerin de bulunduğu tutuklu sanıkların savunmaları alındı.

Tutuklu sanıkların tamamının savunma vermelerinin ardından, savcı iddia makamının tahliyeye ilişkin mütalaasını açıkladı. Mahkeme savcısı, sanıkların üzerlerine atılı suçların mahiyeti, söz konusu suçları işlediklerine yönelik kuvvetli delillerin varlıklarını gösteren somut bulguların olması, sanıkların ve müştekilerin anlatımlarında kuvvetli suç olgularının varlığını koruması, tutuklama kararı ve gerekçelerinde değişiklik bulunmaması, verilmesi muhtemel ceza karşısında tutuklama tedbirinin ölçülü, adli kontrol tedbirlerinin ise yetersiz kalacağı gerekçesiyle sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesini talep etti.

Duruşmada daha sonra sanık avukatları, savcının mütalaasına karşı savunma yapıp, mütalaayı kabul etmediklerini belirterek, müvekkillerinin tahliyesini veya adli kontrol şartıyla serbest bırakılmalarını istediler.

Mahkeme Heyeti Ara Kararını Açıkladı

Mahkeme heyeti, verilen aranın ardından ara kararı açıkladı. Mahkeme Heyeti, Abdil Y., Adem S., Adem Y., Ahmet Y., Ali A., Ali D., Amir G., Aydın S., Enes Ü., Eyup A., Fatih A., Hüseyin K., Hüseyin S., Hüseyin Rahmi G., İbrahim T., Kamuran A., Mahmut Sami B., Mehmet A., Metin N., Nejmettin B., Osman K., Osman R., Serdar Ş., Seyit T., Şevket Ü., Tanju K., Turan G., Yusuf Kemal K., Durmuş Ali S.’nin üzerlerine atılı, suçun vasfı ve mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesinin varlığı, kaçma şüphesinin oluşu, katalog suçlardan oluşu ve adli kontrolün yetersiz kalacağı düşüncesi göz önüne alınarak tahliye talebinin reddiyle tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Ayrıca mahkeme heyeti Zafer D. ve Halit K.’nin tutuklukta geçirdikleri süre, suç vasfının değişme ihtimali mevcut delil durumu nazara alınarak tutukluluk tedbirinden beklenen faydanın sağlandığı kanaatiyle sanıkların tahliyelerine karar verirken, sanıklara yurt dışına çıkma yasağı da getirdi.

Dava, sanıkların bir sonraki duruşmada hazır edilmesi için müzekkere yazılması, sanık Durmuş Ali S.’nin SEGBİS ile hazır edilmesi için yazı yazılması ve dosya üzerinde tutukluluk incelemesi yapılması için 03 Ekim 2017 tarihine ertelendi.