Cumhuriyet parkındaki etkinlikler, kutlama komitesi tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla devam eden programda, Esnaf ve Sanatkâr odaları Birliği başkanı Bayram Uysal tarafından Vali Meral’e ahilik kaftanı giydirildi. Yılın ahisi seçilen Osman Kutucu isimli esnafın ahilik kaftanını ise Vali Meral giydirirken kutlamalar, İsmet paşa caddesi üzerinden başlayan ve Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanında sona eren ahi yürüyüşü ile devam etti.

15 Temmuz Demokrasi Meydanında devam eden kutlama programında bir konuşma yapan Vali Meral, ahiliğin, millet olarak tarihteki temellerimizi ve medeniyet düzeyimizi de gösteren en özgün örneklerimizden birisi olduğunu belirterek sevgi, hoşgörü, çalışkanlık, yardımseverlik, dürüstlük ve tok gözlülük anlayışıyla, esnaf ve sanatkârlar arasında kurulmuş olan Ahiliğin kendisine ait bu değerlerin korunması ve yaygınlaşması çabalarıyla günümüzün meslek birliklerine, sendikalarına, esnaf odalarına öncülük ettiğini söyledi.

Çatışmacılığı reddederek uzlaşmacı sosyal ve ekonomik ilişkilerin kurulmasını amaç edinen Ahi teşkilatlarının bu özelliğinin, sosyal huzuru sağlama açısından, insanlığa ışık tuttuğunu ifade eden Vali Meral, bütün bu özellikleriyle Ahilik teşkilatının 21. yüzyılın sivil toplum kuruluşlarına örnek olacak bir teşkilat olduğunu söyledi.

Şed kuşatma töreninin ardından Vali Meral, yılın ahisi seçilen Osman Kutucu ’ya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen teşekkür belgesi ve plaketini verdi. Yılın ahilerine teşekkür belgesi ve plaketlerin verilmesiyle devam eden kutlama programı Esnaf ve Sanatkâr Odaları ile Meslek Liseleri tarafından açılan çadırların gezilmesiyle sona erdi.