‘’Karaman Tanıtım Noktası'' ofisi olarak kullanılan ve tanıtım ofisinin yanında bulunan çok amaçlı konteyner, Karaman Aktekke Camisi'nin siluetini bozuyor. Aktekke Camisi'nin ön tarafında bulunan ‘’Karaman Tanıtım Noktası'' ofisi ve çok amaçlı konteyner, caminin tarihi dokusuna zarar veriyor. Tarihi yapısıyla ön plana çıkan Aktekke Camisi, yıl içinde binlerce turisti ağırlıyor. Ancak Aktekke Camisi’ni fotoğraflamak isteyen turistlere bu yapılar engel oluyor. Mevlana'nın annesine de ev sahipliği yapan camiden, bu ofisin ve çok amaçlı konteynerin kaldırılması için yetkililerden yardım bekleniyor. Aktekke Camisi önünde fotoğraf çektirmek isteyen vatandaşlar, kulübenin caminin siluetini bozduğu gerekçesiyle yetkililere seslenerek bu yapıların kaldırılmasını istedi.

Bu ofis ve çok amaçlı konteynerin yetkililer tarafından caminin önünden taşınması bekleniyor.

AKTEKKE CAMİ HAKKINDA

Karaman İl Merkezinde yer alan Aktekke Cami’yi  1370'lerde Mevlana'nın Annesi Mümine Hatun için Karamanoğulları'ndan Alaeddin Ali Bey yaptırmıştır. "Mader-i Mevlana Cami ve Türbesi" ya da "Mevlevi Tekkesi" adlarıyla da bilinmektedir. Sağa kaydırılmış taş mihrabın solunda Mevlana'nın annesi, karısı, çocukları ve torunlarının mezarları bulunmaktadır. Caminin yapı malzemesinde kesme taş kullanılmış olup bu da camiye ayrı bir doğallık katmıştır. Cami merkezi tek kubbesi ve yüksek minaresiyle görülmeye değer bir yapıdır. Minare, klasik Osmanlı minarelerinin ilk örneğini oluşturmaktadır. Caminin içerisinde; Mevlana Hazretlerinin annesi Mümine Hatun, kardeşi Alâeddin Çelebi, Karamanoğlu Seyfeddin Süleyman Bey ve Mevlana Hazretlerinin yakınlarına ait mezarlar bulunmaktadır. Gün ışığından maksimum faydalanmak için güneş ışığının içeri girmesini kolaylaştıracak bir pencere mimarisi tasarlanmıştır. Caminin harim kısmında Osmanlı Klasik Dönem kalem işi süslemelerinin en güzel örneklerini görmek mümkündür. Karaman'da 1370 yılında Karaman beylerinden Alaaddin Bey tarafından yaptırılan ve içinde Mevlana'nın annesi Mümine Hatun, kardeşi Alaaddin Çelebi ile yakınlarına ait sandukaların bulunduğu tarihi Aktekke Camii, aradan yüzyıllar geçmesine rağmen hala tarihi dokusunu koruyor. Kesme taştan yapılan, merkezi tek kubbesi ve yüksek minaresi ile Karamanoğlu mimarisinin en seçkin eserlerinden olan cami, birkaç kez aslına uygun olarak restore edilmiş. 2 katlı olan ve 2. katında kadınların ibadet edebildiği camiyi ilginç ve önemli kılan detay ise Hz. Mevlana'nın annesinin, kardeşinin ve birçok akrabasının sandukalarının burada bulunması. Caminin bahçesinde ilim irfan öğretilmesi için kullanılan çilehaneler mevcut. Bugün ise bu çilehanelerde Karaman'la ilgili el yapımı eserler ve dini kitaplar satılıyor. Ayrıca caminin bahçesinde bulunan ve cami ile yaşıt olduğu sanılan anıt çınar ağaçlarının gölgesi ise caminin müdavimlerinin gözdesi durumunda. 

''BİNLERCE YERLİ VE YABANCI TURİST BU CAMİYİ ZİYARET EDİYOR'' 

Aktekke Cami (Mader-i Mevlana Cami-Merkez):  1370'lerde Mevlana'nın Annesi Mümine Hatun için Karamanoğulları'ndan Alaeddin Ali Bey yaptırmıştır. "Mader-i Mevlana Cami ve Türbesi" ya da "Mevlevi Tekkesi" adlarıyla da bilinmektedir.