Sunuculuğu Furkan Çörten tarafından yapılan program Şükrü Özdemir Hoca’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Tertip heyeti adına açılış konuşması Cihannüma Derneği Karaman İl Temsilcisi Cahit Suci tarafından yapıldı.

Suci konuşmasında, Avrupa’nın orta yerinde muvahhit ve mücahit bir kimlik ve kişiliğe sahip olan Aliye İzzetbegoviç’in anlaşılmasının önemine vurgu yaptı. Ve dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Sonrasında Doç. Dr. Mahmut Hakkı Akın sunumuna geçti. Akın, İzzetbegoviç’in özgürlük, sorumluluk ve ahlak kavramları üzerinde yoğunlaştığını, bütün düşünce ve fikriyatını bu kavramlar üzerinden şekillendirdiğini ifade etti.

Akın, “Aliya İzzetbegoviç, Allah’a adanmış bir kulluk yerine dünyevi menfaatler üzerinden inşa edilen insanlar arası ilişkiler sisteminin Allah’tan sakınmak yerine başka korkuların üretilmesi dolayısıyla devam edeceğini iddia etmektedir. Bu sistem, tabi olanın da tabi olunanın da elindekileri kaybetme korkusuyla yaşadıkları ve karşılıklı ilişki halinde bulundukları bir sistemdir. Tebaa yetiştirme kültürü tam da böyle bir düzeni sürekli olarak üretmektedir. Bu şekilde oluşmuş bir sistem de insanların ümitlerini, gayretlerini ve pratiklerini Allah’tan sakınma ve buna dayanan bir kulluk bilinci değil, dünyevi güç ve menfaat ilişkileri belirleyecektir. İman edenin ya da etmeyenin konumu nettir. Her ne kadar kendilerini Müslüman olarak tanımlasalar da çoğunluğu oluşturan ve her devrin adamı olabilen korkaklar ile İslam rönesansı için fedakarca mücadele etme imkanı yoktur. Allah’tan sakınmanın yerine ikame edilen dünyevi korkular, sağlıklı bir şahsiyetin oluşmasına engel olmaktadır. Oysa insan için ahlaki yükselişi ve haysiyetli bir hayatı hedefleyen İslam’ın en temel meselelerinden birisi şahsiyet meselesidir.” dedi.

İzzetbegoviç’in karakterini ve fikriyatını anlamak için hayatının tamamına yayılan özgürlük mücadelesini göz önünde bulundurmak gerektiğini belirten Akın konuşmasının sonunda, İnsan ve İslam anlayışının, Aliya İzzetbegoviç’in hayata bakışının temelini oluşturduğunu belirtti.

Program Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Yunus Özdemir’in plaket takdimi ile sona erdi.