Karaman İli Organize Sanayi Bölgesinde Çalışan İşçilerin Yapısal Özellikleri, Sorunları ve Beklentileri başlıklı proje sonuçlandı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda üniversitenin rektör yardımcısı olan Prof. Dr. Kemal Esengün’ün, yardımcı araştırmacılar Prof. Dr. Osman Çevik ve Yrd. Doç. Dr. Orhan Gündüz ile birlikte yürüttüğü proje sona erdi. 

Karaman’daki işgücünün önemli bir bölümünün yer aldığı Organize Sanayi Bölgesi çalışanlarına yönelik ilk araştırma niteliğine sahip proje, ilginç sonuçlar ortaya koydu. 

Araştırma, imalat sektöründe 521 ve hizmet sektöründe 93 kişi olmak üzere toplam 614 çalışan ve 42 işveren ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi. Araştırmanın sonuçlarına göre çalışanların yaklaşık üçte biri işyerlerinin çalışma koşullarından memnun değil, günde en fazla sekiz saat çalışmak istiyor ve maaşlarını yetersiz buluyor, ayrıca çalışma koşullarından dolayı ailesi ve eşiyle sorunlar yaşadığını ifade ediyor. 

Araştırmaya göre işverenler de kalifiye eleman bulmak konusunda sıkıntıları olduğunu, devletin mesleki eğitime yönelik projeler geliştirmesi gerektiğini düşünüyor ve Karaman’ın çalışma hayatı bakımından cazibe merkezi haline getirilmesi için yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle girişimde bulunulmasını istiyor.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Kemal Esengün, araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Karaman, ekonomik gelişmişlik yönü ile Türkiye’de 17. sıradadır ve işsizliğin olmadığı bir il olarak gösterilmektedir. Ancak bu durum, işgücü piyasasında hem çalışanlar hem de işverenler açısından sorunların olmadığı anlamına gelmez. Karaman, imalat sanayi ve buna dayalı gıda sanayi işletmelerinin ağırlıkta olduğu, bunu makine sanayi ve diğer sanayi dallarının izlediği bir ekonomik yapıya sahip. Söz konusu sanayiler de yoğun olarak işgücüne dayalı bir üretim modeliyle faaliyetlerini sürdürmektedirler. Karaman’da Organize Sanayi Bölgesi çalışanlarına yönelik ilk kez yürütülen bu araştırmamızla sanayi sektöründe çalışanların yapısal özelliklerine ışık tutmayı, yaşanan problemleri ortaya koymayı ve getirilecek çözümlere katkı sunmayı amaçladık. Araştırma sonuçları kamu ve özel sektöre, yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarına ve diğer ilgili taraflara öneri niteliği taşımaktadır.” dedi.

Üniversitenin Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenen araştırma, proje ekibinin altı aylık çalışmasının ürünü olarak ortaya çıktı ve ilimizin ekonomik yapısına dair önemli bir belge niteliği gösteriyor. 

Proje sonuç raporu, Valilik ve Rektörlük ile Ticaret ve Sanayi Odasına sunularak kamuoyu ile paylaşıldı.