Karaman Mümine Hatun Mahallesi'nde sobadan sızan karbonmonoksit gazından anne ve oğul zehirlendi. Askerden yeni gelen Adalet Ç. ve annesi Fatma Ç. sobayı yakarak yattı. Ancak sobadan bir süre sonra sızan karbonmonoksit gazı anne ve oğlu zehirledi. Durumu son anda fark eden anne ve oğul durumu 112 sağlık ekiplerine bildirdi. Sağlık ekiplerince Karaman Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Adalet ve Fatma Ç.'nin durumunun iyi olduğu belirtildi. 
Soba zehirlenmelerinin artması üzerine Karaman Belediyesi İtfaiye Müdürü İsa Kayhan vatandaşları uyardı. Karaman Belediyesi İtfaiye Müdürü İsa Kayhan, vatandaşların sobalarını yakmadan önce bacalarını kontrol etmesi gerektiğini anlattı. Kış aylarında özellikle baca ve soba yangınlarının yaşandığını belirten Kayhan, “İlk etapta sobalarımız yakmadan önce sobaların mevcut olan fiziksel durumlarını gözden geçirmemiz lazım. Çekime ve yanmaya uygun mu? Bir defa soba bacalarının mevzuatlara uygun bir şekilde bakımı ve temizlemesini yapmamız lazım. Bunu yapmadığımız taktirde sobalarımızı yakmamalıyız. Bilindiği üzere soba çekmediği taktirde sobadan çıkan karbonmonoksit gazı odanın içine yayılacaktır. Karbonmonoksit gazı zehirli bir gazdır. Kişilerin uyuyup ölmesine neden olacaktır” diye konuştu. 

“GECE UYUMADAN ÖNCE SOBAYA KÖMÜR ATILMAMASI LAZIM” 
Vatandaşların uyumadan önce sobalarını kontrol etmesi gerektiğine vurgu yapan Karaman Belediyesi İtfaiye Müdürü İsa Kayhan, sözlerine şöyle devam etti: “Başka önemli bir husus ise, yakılacak olan yakıttır. Karbonmonoksit gazını ağırlık olarak çıkaracak yakıtlardan uzak durmak gerekir. Sobalar üstten yakılması gerekiyor. Kesinlikle gece yatarken sobalara kömür atarak bırakılması kesinlikle yanlıştır. Yatarken, bütün emniyet tedbirleri alacağız. Aksi takdirde sıkıntılı durumlarda kalabiliriz. Sobaların yandığına emin olmamız lazım. Çünkü yanmayan bir soba karbonmonoksit çıkarma durumu söz konusudur. Sobanın çekmesine dikkat etmeliyiz.” 
Temizlenmeyen bacaların karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açabileceğini ifade eden Kayhan, " Bacaların iyi çekmemesi durumda rüzgarında etkisiyle karbonmonoksit gazı odaya yayılır ve zehirlenmelere neden olur. Ayrıca bacalarda biriken kurumlar baca ve çatı yangınlarına neden olur. Böyle durumlarda vatandaşlar hiç beklemeden 110'u arasınlar. Soba kullanım sırasında soba kapakları açık bırakılmamalıdır. Altında ve yanında odun, çıra, kömür, kibrit, benzin, gaz ve benzeri yanıcı patlayıcı maddeler bulundurulmamalıdır. Soba boruları birleştiği yerden çemberle kapatılıp duvara veya tavana tel ile bağlanarak devrilmesi önlenebilir. Doğalgaz kullanan kombi ve şofbenlerin bacalarının yıllık bakımı ve temizliği uzman ve eğitimli kişiler tarafından yaptırılmalıdır. Bacalar ve temiz hava girişleri kontrol edilmelidir. Sıvı yakıtlı kazan dairesinde en az 1 adet 6 kilogramlık çok maksatlı kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazı ve büyük kazan dairelerinde en az 1 adet yangın dolabı bulundurulmalıdır." dedi.