Orman ve Su İşleri Bakanlığı merkez ve taşra birimleri, ilgili kamu kurumları, proje alanındaki yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile koordineli olarak, yerel halkında katılımıyla entegre havza rehabilitasyon projesi hazırlık çalışmaları kapsamında; Ayrancı ilçemizde yer alan Başlamışlı – Kocadere Mikrohavzası Entegre Rehabilitasyon Projesi için Grant Karaman Otel’de açılış toplantısı yapıldı.
17 Kasım 2014 Pazartesi günü saat 11.00’de Grant Karaman Otel’de düzenlenen proje açılış toplantısına; Vali Yardımcısı Kenan Eskin, Orman Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Altaş, Orman Bölge Müdürü Bekir Karacabey, Çölleşme ve Erozyon Mücadele Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Cafer Orhan, Kâzım Karabekir Kaymakamı Mehmet Uslu, Ayrancı Kaymakamı Fatih Kaşıkçı, Vali Yardımcısı İl Özel İdare Genel Sekreter Vekili Ahmet Günaydın ve kamu kurum ve kuruluşundan yetkililer ve sivil toplum örgütünden temsilciler katıldı.

Saygı duruşunda ve İstiklâl Marşının okunmasıyla başlayan programda bir konuşma yapan Orman Gen Müdür Yardımcısı Bekir Karacabey, Genel Müdürlük ve çalışmaları ile ilgili bilgiler vererek başladığı konuşmasında; “Çölleşme bütün dünyanın sessiz bir felaketi. Son yıllarda özellikle iklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklık ve çölleşme bütün dünyayı etkilemektedir. Özellikle coğrafi konum nedeniyle bu bölgedeki ülkeleri daha fazla etkilemektedir. Türkiye’de bundan en fazla etkilenen ülkeler arasındadır. Ülkemize baktığımız zaman en fazla etkilenecek olan yerler Konya – Karaman Havzası, İç Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölümüdür. Yaşanan bu çölleşmeye karşı bizimde etkili tedbirler almamız gerekiyor. Ulusal düzeyde planlamalar yapma mız gerekiyor. Çölleşme ve erozyonla mücadelede direk yada dolaylı çalışma yapan bütün kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyona gitmemiz gerekiyor.” dedi.

Orman teşkilatının, çölleşme erozyonla mücadeledeki çalışmaları ve tecrübeleri nedeniyle dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Altaş, çölleşme ve erozyonun önlenmesi için bütün ülkelerin seferber olması gerektiğini ifade ederek, Türkiye’nin az gelişmiş ülkeler başta olmak üzere diğer ülkelere de, teknik destek sağladığını ve konu ile ilgili olarak ülkemizde bulunan yabancı uzmanlara konu ile ilgili olarak eğitim verildiğini sözlerine ekledi.

Vali Yardımcısı Kenan Eskin proje açılış konuşmasında; “İlimizde Başlamışlı - Kocadere Mikrohavzasında Entegre Rehabilitasyon Projesi adı altında Orman ve Su İşleri Bakanlığının ilgili kurumları ile özel teşebbüs, sivil toplum örgütleri ve halkın katılımıyla birlikte ilimizde yapılacak olan bu projenin hayırlı olmasını diliyorum. Gerçekleştirilecek olan bu projenin amacı ilimizde bir bütün olarak orman, su, toprak ve mera gibi kaynakların sürdürülebilir kullanımını temin ederek, vatandaşlarımızın bu kaynakları kullanırken daha ihtiyatlı kullanmalarını sağlamak, bu proje ile gelir getirici faaliyetler yapmak suretiyle yöredeki vatandaşların ekonomik refah düzeyini artırmaktır. “ dedi.

İnsanların zaman zaman mevcut kaynakları bazen çeşitli vesilelerle bilinçsizce kullandığının altını çizen Eskin; “Bu proje ile çölleşme ve erozyonu bir bütün olarak önleme kapsamında, çevre dengesi içerisinde bilinçli bir kullanımı insanlarımıza empoze etmek, bu projenin önemli hedeflerinden biri olarak gözükmektedir.

Yine, bu proje ile ilimizde bulunan kurumların koordinasyonun sağlanması gerektiğini söyleyen Vali Yardımcısı Eskin, bir bütün olarak bütün kamu kurumlarının bu projede önemli katkıları olacaktır. Çünkü burada ekolojik dengeden bahsediyoruz. Bu denge içerisinde bütün kurumların bir sorumluluk bilinci içerisinde hareket etmesinde yarar var. Yörede bulunan tüm kurumlarımızın yöneticileri ve vatandaşlarımızın özverili çalışmaları da bu proje kapsamında önem arz etmektedir.” dedi. 

Konuşmaların ardından Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından katılımcılara, çölleşme ve erozyon ile ilgili kısa bir sunum gerçekleştirildi. Açılış toplantısı soru - cevap bölümüyle sona erdi.