Karaman Belediyesi 2011 yılında kurduğu hayvan barınağı ile kimsesiz köpeklerin kimsesi oluyor. Sokak köpekleri toplanarak burada muayeneden geçiriliyor ve tedavi ediliyor. Her köpeğin cinsine ve göre barınakta ki alanlarda besleniyor. Köpeklere kuzu etli mama veriliyor. Hiçbir köpek zehirlenerek ölüme terk edilmiyor. Görevliler her köpekle birebir ilgilenerek onları yoldaşı oluyor. 
Hayvan barınağının Urgan mahallesindeki yerinde dört yıldır hizmet verdiğini belirten Karaman Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü Veterineri Akif Kirişçi, “Yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanda barınağımız konuşlanmıştır ve 500 hayvan kapasitelidir. Şu an 250 köpek bulunmaktadır. Gerek ekiplerimizin rutin çalışması gerek şikayetlerden dolayı başı boş köpekleri bu barınağa getiriyoruz. Hayvanları durumlarına göre açık veya kapalı ya da tekli barınaklarda konuşlandırıyoruz. Barınağa gelen köpek ilk olarak bir muayeneden geçiriliyor. Muayeneden sonra hayvanların hastalığı varsa hastalık durumlarına göre müsaade ya da karantina alanlarına alınıyor. Sonra da asıl son noktalarına bırakıyoruz" dedi.
Barınakta kısırlaştırma işleminin de yapıldığını ifade eden Kirişçi, şunları söyledi: "Barınak açıldığı günden bu zamana bin 200 köpek kısırlaştırıldı ve bir kısmını sahiplendirdik ya da bulundukları ortama kanun gereği tekrar bıraktık. Barınakta muayene ve cerrahi müdahale kısmı da bulunmaktadır. Burada köpeklerimizi muayene ediyoruz. Teşhis ve tedavi ediyoruz. Köpeklerimize kuzu etli mama alıyoruz. Toplu ihalelerimiz oluyor. Tabi toplu alıştan dolayı uygun fiyata alıyoruz. Bu sizin marketlerde gördüğünüz kaliteli mamalar. Marka veremiyorum keşke verebilseydim o zaman nasıl beslendiği ortaya çıkacaktı. Hayvanların bakımlarını muayenelerini rahat yapabilmek için 9 ila 11 arasında ziyaretçi kabul ediyoruz. Öncelikle onu söylemek istiyorum. Bunun da özel bir durumu var. Hem bizim çalışma programımız için hem de vatandaşlarımızda düzen oluşsun diye bunu yapıyoruz. Şikayetleriniz için muhakkak onu söylemem gerekiyor 444 25 70 ya da belediye santral numaramız 226 40 00’dan köpeklerle ilgili şikayetleri yapabilirsiniz. Anında müdahale edilecektir. Biz bu durumlarda muhakkak şikayetçi insanların cep telefon numaralarını alırız. Onlara da yapılan çalışma hakkında haber veririz. Hayvan sahiplendirmesi yapıyoruz. Doğru insanlara işte 18 yaşının üstü insanlara küçük olursa da gençlerde de anne baba refakatinde veriyoruz. Burada kesinlikle pitbull veya dogo gibi tehlikeli ve yasaklı hayvanlar ve bunların melezleri sahiplendirilmez. Kesinlikle burada çıkmaz. Lütfen bu konu hakkında talepte bulunulmamasını istiyoruz."
Hayvan barınağının bahçesinde dolaşan yavru köpeklerin kedilerle dostluk kurarak oynaşmaları güzel görüntüler oluşturdu.
Necati ERMİŞ