Karaman yerel ürünlerinin markalaşması ve gıda sektörün rekabet gücünün artırılması çalışmaları kapsamında, İl Gıda, Tarım  ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü tarafından Konya Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ve Adese Alışveriş Merkezleri Tic. A.Ş. Et ve Et Ürünleri Tesislerine inceleme ziyareti yapıldı.
İnceleme gezisine Gıda ve Yem Şube Müdürü Fatih Ayaz, şube teknik personelleri Veteriner HekimlerM.Fikri Boyacıoğlu veÜ.Taha Yasin Okutan ile Ziraat Mühendisi Ahmet Güçlü İngöz katıldı.
İnceleme gezisi kapsamında Karaman’da Bakanlık ve İl Gıda Kontrol Planı kapsamında alınan numunelerin büyük çoğunluğunun analiz edildiği, Konya Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü ziyaret edilerek, laboratuvar Müdürü İlyas Yılmaz’ dan, laboratuvarda akredite olarak yapılan analizler hakkında bilgi alındı. Ayrıca, Karaman’da kurulu günlük 2.000 tonluk süt işleme tesislerine yönelik, pestisit, antibiyotik kalıntısı, ağır metalar ve somatik hücre sayımı gibi süt ve süt ürünlerinde resmi olarak yaptırılması zorunlu analizlerin, Konya Gıda Kontrol Laboratuvarında yapılabilmesi için gerekli cihaz ve analiz metotlarının sağlanmasına yönelik görüş alışverişinde bulunuldu.
Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü ziyaretinin ardından, İttifak Holding bünyesinde faaliyet gösteren Adese Alışveriş Merkezleri Tic.A.Ş. Et ve Et Ürünleri Tesisi incelendi. Tesiste mağaza zincirleri için karkas haldeki kırmızı etten üretilen ve vakumlu paketlenerek satışa sunulan hazır kıyma, kuşbaşı ve sucuk gibi kırmızı et ürünlerinin üretim prosesleri incelenerek, yetkililerden bilgi alındı. Bu ziyaretle Karaman’da kurulması planlanan et parçalama tesisi için teknik ve alt yapı hakkında bilgi edinildi.
Ziyaretin öğleden sonraki bölümünde ise, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Stratejik AR-GE Merkezi (SARGEM) sorumlusu Dr. M. Kürşat Işık’ ın davetiyesi üzerine Üniversitenin yerleşkesi gezilerek, SARGEM bünyesinde kurulan Gıda ve Yem Laboratuvarları incelendi. Türkiye’ de üniversite bünyesinde faaliyet gösterecek olan ilk akredite gıda ve yem laboratuvarı olma özelliğinde olan laboratuvarda, gıda ve yem analizlerinde bölgenin ihtiyacına kapsamlı bir şekilde cevap vermesinin planlandığı, laboratuvarın kurulum aşamalarının tamamlandığı akreditasyon çalışmalarının sürmekte olduğu belirtildi. İnceleme gezisinde son olarak; Dr. M. Kürşat Işık ile Karaman’ın yöresel ürünlerinden olan Divle Obruk Peyniri ve Yanıksı Koyun Yoğurdunun üretim normları ve kalite standartlarının araştırılması konusunda, Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi işbirliği ile yürütmeyi planlanan çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.