Tek Gıda–İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel “Karaman Çalışma Hayatı ve Çözüm Yolları” konulu toplantıya katılmak için Karaman'a geldi. Demosan Otelde gerçekleşen “Karaman Çalışma Hayatı ve Çözüm Yolları” toplantıya Tek Gıda–İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel'in yanı sıra CHP Karaman İl Başkanı Av. İsmail Atakan Ünver, Saadet Partisi Karaman İl Başkanı Şaban Şahin, Eski CHP Karaman İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı, sendika yönetim kurulu üyeleri ve sendika üyeleri katıldı. 
Tek Gıda-İş Sendikası Karaman İl Temsilcisi Orhan Soydan, Karaman'da çalışma hayatında çok ciddi sorunlar olduğunu dile getirerek ''Karaman'da çalışma hayatında sorunlar var.  Bunu basında biliyor, çalışanlarda biliyor, bütün Türkiye'de biliyor. Fakat Türkiye'nin sorunları Karaman'da azami noktaya çıkmış durumda. Onun için Karaman İl temsilciliği olarak %50 özürlü kardeşimiz olarak bu benim üzerime borç değil, hepimize borç bu işin ucundan hepimizin tutması lazım bu sorun hepimizin hep birlikte halletmemiz lazım. Bir kişinin bir kuruluşunun bunu kaldırması mümkün değil Karamanda ki çalışma hayatı gerçekten zor durumda. Rabbim bizlere doğuştan haklar vermiştir. Bunlardan bazıları var ama bizi ilgilendiren konu yaşama hakkı dolayısıyla yaşarken de saygılı bir şekilde katma değerden eşit bir şekilde herkesin faydalanması lazım. Çalışanlar olarak da bizlerinde faydalanması lazım. Mutlaka işverenin hakkı olduğu gibi işçinin de hakları var. İşçi arkadaşlarımızın da burada ücretten daha çok insan yerine konmaması en büyük sorunlarımızdan biridir'' dedi.
''KARAMANDA ÇALIŞMA SÜRESİ 14 SAATTİR!''
Tek Gıda-İş Sendikası Karaman İl Temsilcisi Orhan Soydan, Karaman'da işe gidiş gelişle birlikte çalışma süresinin 14 saati bulduğunu belirterek ''Karamandaki çalışma hayatını kısaca ana başlık altında sizlere iletiyorum. Karamanda çalışma durumu en azamisinden çalıştırılıp en asgarisinden ücret ödemesi yapılır. Bu Türkiye'nin kanayan yarasıdır. Karaman'da işe gidiş gelişle birlikte çalışma süresi 14 saattir. Bu çalışma karşılığında ise asgari ücret ödenir. Bir Karamanlı olarak, Karaman esnafı Karaman'da ki yaşayan işçi, memur ne varsa Karamanla alakalı en çok biz manevi boyutuna bakıyoruz. Ben sendikacı olarak iş yerlerine gidip de gelin sendikalı olun kaydınızı yapalım ücretleriniz artsın dediğimde bir işçi kardeşim ağlamıştı hiç unutamıyorum. Bana dedi ki ''Başkanım ben işte güçte değilim. Ben üç beş aydır çocuğumu görmüyorum. Ben çocuğumu görmek istiyorum. Sadece Karaman da çalışma hayatını 8 saate indirin her şeyimle bütün varlığımla sizlere destek veriyorum’’ demişti hiç unutmuyorum'' dedi.
''ÇOCUKLAR BONZAİ İÇMEK ZORUNDA KALIYOR!''
Tek Gıda-İş Sendikası Karaman İl Temsilcisi Orhan Soydan, annesi babası fabrikalarda çalışan çocuklarının kötü alışkanlıklara yol aldığını dile getirerek ''Çalışma hayatında arkadaşlarınız daha iyi bilir işçinin beyi de o fabrikada çalışıyor hanımı da fabrikada çalışıyor. Çünkü Karaman'da ki işyerlerinin %90’ı gıda kolunda çalışıyor ve doğası itibari ile yarısı bayan yarısı da erkek çalışmak zorunda kalıyor. Çalışan eşler ise ev almış ev aldığından dolayı da ev kredisi ödeyecek ikisinin de çalışması lazım. Çocuk ya ananesinin yanında yada babaannesinin yanında yada bir bakıcı tutmuştur bakıcının yanında kalıyor. Çocuk biraz daha büyük ise bonzai içmeye başlıyor. Sokaklarda artık herkes biliyor. Dolayısı ile bunları sendikacılarımız oturup halletmeliyiz. İşçi mutlaka çalışmak zorunda ve ev geçindirecek ama kocasıyla aynı iş saatleri içerisinde aynı yerde gidip gelme durumda olduğu için yasa gereği bir kreş bile açtırabilsek bu bayan arkadaşlarımızın tamamı bize dua edeceklerdir'' dedi.
KARAMAN GENELİNDE BOŞANMALARIN ÜLKE SIRALAMASINDA EN ÜSTLERDE
Programda konuşan Tek Gıda–İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel ise Tekgıda iş Sendikası'nın Kuruluşundan bu yana çalışma hayatı ve emek mücadelesinde ki katkılarından bahsederek, gıda sektörünün örgütlü yapısı içerisindeki bu güne kadar üstlendiği misyonunu katılımcılarla paylaştı. Sendikal tarihimize ve Türkiye emek mücadelesine iz bırakan bırakan eylem ve etkinliklere öncülük ve önderlik etmiş bir sendika olarak,bundan sonra da ,sendikal örgütlülükten yoksun,kural dışı ve kayıt dışı koşullarda emeği acımasızca sömürülen işçilere sahip çıkmak için tüm olanaklarını seferber etmeye devam edeceklerini belirtti.
Karaman'da başta gıda Sektöründe çalışan işçi ve emekçiler olmak üzere binler ve on binlerce işçinin gerçekten çok zor koşullarda ve yasalara aykırı olarak çalışmak zorunda bırakıldığını, işçilerin aile hayatlarının, sosyal yaşantılarının kalmadığını ve bu yüzden Karaman genelinde boşanmaların ülke sıralamasında en üstlerde olduğunu,aile içi şiddet ve çocuklarda uyuşturucu bağımlılığının önlenemez bir hal aldığını belirten Genel Başkan,bu toplumsal facianın durdurulması ve engellenmesi için başta Çalışma Bakanlığı acilen denetim zorunluluğunu yerine getirerek bu hukuksuzluğa dur demeli ve  öte yandan, yerel yöneticiler, siyasal örgütler, sivil toplum ve sendikalar olmak üzere toplumun tüm kesiminin işbirliğine ihtiyaç bulunduğunu belirtti.
Tekgıda-iş Sendikası olarak biz sendikal örgütlülüğün gelişmesi ve bu bölgede etkin olması halinde kuralsız çalışmanın ortadan kalkacağını, sağlıklı aile ilişkilerinin yeniden tesis edilebileceğini iddia ediyoruz ve bu nedenle diyoruz ki, Sendikalar elbette mucize yaratmıyorlar, elbette tüm sorunlarımızı çözecek sihirli formülleri yok, ama hiç değilse örgütlü oldukları işletmelerde yasaların uygulanmasını, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmasını, işçilere insan gibi davranılmasını sağlıyorlar ve burdan yola çıkarak; "Karamanda Her Tür Zor Koşullara Göğüs Gererek Minnet Altında Çalışma Dayatılan İşçi Ve Emekçiler, acilen ve hemen örgütlenin, hemen ve hangi sendika da örgütlenirseniz örgütlenin, ama yeter ki vakit geçirmeden ve hemen örgütlenin" diyerek bu benzeri sorunların çözümünün işçilerin sorumluluk alarak sendikalaşmayı gerçekleştirmesi ile mümkün olacağını belirtti. 
Daha sonra,işçilerin soru ve sorunlarının bu tür etkinliklerde daha çok konuşulması temennisi ile toplantı sona erdi.
Necati ERMİŞ