Karaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, “Eylül ayında yapılan av koruma ve kontrol faaliyetleri sonucu araçlarının farlarını kullanarak gece av yaptıkları tespit edilen 11 kişiye 20 bin 775 lira para cezası yazıldı.
Ayrıca bu kişilerin avda farlarından yararlandıkları, 2 adet otomobil 1 adet Jeep’e ve 1 adette traktöre ise mülkiyeti kamuya geçirilmek üzere el konuldu.
Biyolojik çeşitliliğin korunarak gelecek nesillere aktarılması için ilimiz dahilindeki av ve yaban hayatı sahalarında koruma ve kontrol çalışmaları düzenli olarak devam etmektedir. Av Koruma ve Kontrol ekiplerimizce yapılan kontrollerin yanı sıra köylerimizde muhtarlarımızın da desteği ile 'Av ve Yaban Hayatı ile Biyolojik Çeşitliliğin Korunması' konulu toplantılar yapılarak yerel halkın av ve yaban hayatı ve hayvan sevgisi konusunda bilgilendirme faaliyetlerine de devam etmekteyiz. Bu bilgilendirme faaliyetleri kapsamında kırsal bölgelerde yaşayan yerel halka, özellikle kafes avı ve far avı gibi yasa dışı ve usulsüz avlanma faaliyetlerinin ülkemizin biyolojik çeşitliliğine, av ve yaban hayvanlarına olan olumsuz etkileri detaylı olarak anlatılarak otokontrol sağlamak, Müdürlüğümüzün öncelikli görevleri arasında yer almaktadır.
İl Şube Müdürlüğümüzce koruma ve denetim çalışmalarımız bu ilkeler çerçevesinde yürütülmekte olup, özellikle avcıların gece araçlarının farlarını kullanarak av yapmalarının ülkemizin av ve yaban hayatı kaynaklarına ne kadar zarar verdiklerini bilmelerinin yanı sıra avda kullandıkları araçlarına el konularak mülkiyetinin kamuya geçirildiğini, kişi başı yaklaşık 2 bin ila 5 bin lira arasında değişen idari para ve tazminat cezaları ile cezalandırılacaklarını bilmeleri, av ve yaban hayatı kaynaklarının koruma ve kullanma dengesi sağlanarak gelecek nesillere aktarılmasında çok büyük önem arz etmektedir.
Karaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğümüzce, Karaman’da, bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını göz önüne alarak doğal kaynak değerlerinin, sürdürülebilirlik, katılımcılık ve çevreye duyarlılık temel ilkeleri doğrultusunda koruma ve kullanma dengesini sağlamak için doğaya saygılı ve bilinçli avcılar yetiştirme amacını gütmekteyiz. Bu kapsamda ilimiz genelinde av ve yaban hayatının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla, il ve ilçe jandarma komutanlıkları, belgeli avcılar, avcı dernekleri ve köy muhtarlıklarının da desteği alınarak av koruma ve kontrol çalışmaları etkin bir şekilde sürdürülmektedir" denildi.