Uzun yıllar İsrail güçlerine karşı silahlı mücadele veren ve 20 yılını hapiste geçiren Filistinli direnişçi Welid Zekeriyya Abdülşadi AQAL diğer adıyla Ebu Halid, KMÜ Karakalem Topluluğunun davetlisi olarak üniversitede bir konferans verdi. 

Filistin’e girişi yasak olan ve Ankara’da zorunlu ikamet eden Ebu Halid, Özgür Filistin başlıklı konferansında Filistin’in tarihine değindi. Sultan Abdulhamit’in, Filistin topraklarını satın almak isteyen Yahudilere verdiği “Kanla alınan toprak, parayla satılmaz.” cevabını aktardı.

Ebu Halid, 1. Dünya Savaşı bittiği zaman Filistin topraklarının % 8’inin Yahudilerden oluştuğunu, ancak batıdan gerçekleşen yüz binlerce göç sayesinde nüfus oranının değiştiğini vurguladı. Ebu Halid, İsrail’in kurulmasında ise 1. Dünya Savaşında Arap topraklarını işgal etmiş olan Fransız ve İngilizlerin parmağı olduğunu belirtti. Yabancı güçlerin desteklediği ve silahlanmasına göz yumduğu Yahudi çetelerin katliamlarıyla 1948’de İsrail devletinin kurulduğunu ifade etti. 


Ebu Halid konuşmasını gençlere şöyle seslenerek bitirdi: “Gençler geleceğin esas taşları olacaktır. Etrafınızdaki yaşananları anlatmak size düşmektedir. Zaferin arkasında duran gençler olmanız dileğiyle.”

Konferans sonunda KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Esengün, Ebu Halid’e plaket takdim etti ve “Hayatımızı rahat anlamda sürdürüyoruz. Ama vatanlarında esir olanlar bizim gibi yaşamıyorlar. Gençler, bu dünyada başarı gösterecekseniz güçlü olmanız gerekir.” şeklinde konuştu.