Karaman Devlet Hastanesi önünde ek ödemeler konusunda bir basın açıklaması yapan Sağlık-Sen Karaman Şubesi Başkanı İdris Güneş; “Son yıllarda hastanelerin gelirleri, sunulan hizmetin sayısal verileri artmaktayken sağlık çalışanlarının elde ettikleri döner sermaye artmamakta, hatta geriye gitmektedir.

Bunun birkaç nedeni vardır:
1-Sağlık tesislerinin üzerindeki mali yükün artması,
2-Neredeyse 9 yıldır SUT fiyatlarının artmaması.
3-Sağlık tesislerinin Döner sermaye bütçesindeki aşırı yükü.
4- Bunun yanında 2015 yılında yapılan yönetmelik değişikliği ile Genel Sekreterlere verilen dağıtılabilir döner sermayeye karar verebilme yetkisi ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun “Aylık Gelir ve Dağıtılacak Ek Ödeme” konulu 21.8.2015 tarihli genelgesi ile dağıtılabilir döner sermayeyi aşağıya çekmesidir.
(Bu temel ve teknik nedenlerle ilgili olarak çalışanlarımıza ayrıntılı olarak bilgilendireceğiz.)
Döner Sermaye Bütçesi ile ilgili acilen alınması gereken önlemler:
- Döner Sermaye bütçesinden maaş alanların genel bütçeye geçirilmesi,
- Diğer kamu kurumlarında olduğu gibi sabit ek ödemelerin genel bütçeden ödenmesi ve gelir vergisinden muaf tutulması,
- Nöbet, fazla mesai yolluk gibi giderlerin genel bütçeden ödenmesi,
- Hazine hissesi, Sağlık Bakanlığı merkez payı ve SHÇEK payı vergilerinin kaldırılması,
- Büyük onarım giderlerinin genel bütçeden karşılanması.
-Döner Sermaye Komisyonlarının ve genel sekreterliklerin dağıtılabilir döner sermaye oranlarını aşağıya çekme müdahalelerinden el çektirilmesi
gibi önlemlerin acilen hayata geçmesi gerekmektedir. Bunların hayata geçmesi sadece sağlık çalışanlarının hak ettikleri ek ödemeyi alması için değil şu an borçluluk süreleri 200 günlere ulaşmış kamu sağlık tesislerinin de hayatını devam ettirebilmeleri ve sağlık sisteminin finansal sürdürülebilirliği için önemlidir.

Döner Sermaye sorunlarımızın çözümüne ilişkin olarak Genel Başkanımız Metin Memiş, 21 Ocak 2016 da Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Hakkı Yeşilyurt ile görüşerek, “Başlangıçta sadece hastanelerin bazı giderlerinin karşılanmasında kullanılan döner sermaye bütçesine, aradan geçen 13 yıl içinde yeni angaryalar ve yeni külfetler eklenmiştir. Döner sermaye bütçesindeki giderlerin bu derece şişmesi ve döner sermayeden yapılan ek ödemeyle ilgili Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun dağıtımı kısıtlayan yazısının yanı sıra döner sermayeden kesilen fazla vergiler sebebiyle, çalışanlar sabite mahkûm edilmektedir” 
Toplu Sözleşme’de elde ettiğimiz döner sermaye katsayılarındaki artışın 1 Ocak itibarıyla çalışanların cebine daha net etki etmesi için döner sermaye bütçesindeki angaryaların bir an evvel hafifletilmesi gerektiğini belirtmiş, döner sermaye bütçesinden hazine payı ve merkez payı gibi bütün vergilerin kaldırılması, başta döner sermaye bütçesinden maaş alan arkadaşlarımızın genel bütçeye geçirilmesi, nöbet ücretlerinin genel bütçeden ödenmesi gibi acil önlemlerin bir an önce alınmasını istemiş, ayrıca, hastane yöneticilerinin de dağıtılabilir döner sermayeye karar verirken en üst leri kullanması için kurumun rol üstlenmesini, istemiştir.
Halk Sağlığı Kurumu ve İl Sağlık Müdürlüklerinde görev yapanların(açmış olduğumuz dava sonucunda verilen) döner sermayelerinden gelir vergisi kesilmemesine yönelik mahkeme kararı olduğunu hatırlatan Genel Başkanımız, TKHK’nun da bu yargı kararını esas alarak, döner sermayeden gelir vergisi almamasını istemiştir.

04 Mart 2016 Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi ‘nde “Yaklaşık yarım milyon çalışanı ile 80 milyon insanımızın sağlığını koruma hizmet sunduğumuzu, performansa dayalı ek ödeme sisteminin gün geçtikçe daha da büyüyen bir sorun haline geldiğini, … Sağlık çalışanlarının emeğini ve gönlünü tam anlamıyla kazanılabilmesi için adil ve güven duyulan bir sistem kurulmasının” önemini belirmiştir.
Bilindiği üzere 2015 Ağustos ayında imza altına aldığımız ve şu ana kadarki en başarılı toplu sözleşme olan 2016-2017 yılları Toplu Sözleşmesinde Döner Sermaye katsayıları adına çok önemli artışlara imza attık.  Bu kazanımlarımız 1 Ocak 2016 itibariyle hayata geçti. Şimdi bu ve diğer kazanımlarımızın en üst düzeyde çalışanlarımıza yansıtılabilmesi için döner sermaye bütçemize sahip çıkma zamanı.
Bu kapsamda önümüzdeki aylarda Sağlık Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) olarak döner sermayeyi masaya yatırarak bu konuyu aylık analiz raporlarımızdan birisi yaparak bilimsel ve akademik bir çalışmayla da ortaya koyacağız.
Döner sermaye, hastane yöneticilerinin bir ikramı değil çalışan, emek harcayan, alın teri döken, hiç tanımadığı insanlar uğruna kendi canını hiçe sayan ve 7/24 demeden görev yapan sağlık çalışanlarının en tabi hakkıdır.
Biz Büyük Sağlık-Sen ailesi olarak, yasal düzenlemeler, bürokratik görüşmeler gibi her platformda ve düzeyde çalışanlarımız için bunca mücadele ve çalışmayı yaparken ve yapmaya da devam ederken bütün bunlara rağmen, yine de kurumlar düşük döner sermaye dağıtıyorsa bunun açıklamasını da Sayın Yetkililerimiz ve Sağlık Yöneticilerimiz yapsınlar, şeffaf bir şekilde açıklasınlar.
2009 yılına kadar yetkili oldukları halde çalışanlar için kayda değer hiçbir kazanımda imzaları olmayan ve 2009 dan sonra da çalışanların yanında duruş sergileyemeyip, kafa karıştırıp, gelişmeleri izleyip taklit peşinde olanların hak ve mücadele kavramlarıyla bir ilgilerinin olmadığı açıktır.
Ülke genelinde yaptığımız ve devam eden çalışmalarımızın yanında Karaman’daki sağlık yöneticilerimizden Başhekimimiz, İdari ve Mali Başkanımız ve Genel Sekreterimizle de görüşerek Genel Sekreterimiz Ayhan Erenoğlu’ndan dağıtılabilir döner sermaye oranının önümüzdeki aydan itibaren üst limitlere çekileceği sözünü de aldık.
Sağlık ve sosyal hizmet çalışanları, kimin ne yaptığını, kimin kendileri için çalıştığını görmektedir.
Karaman Devlet Hastanesi ve diğer kuruluşlarımızla birlikte, memleketimizin değişik yerlerinden gelmiş, görevi, branşı, ideolojisi farklı da olsa ortak ve değerli bir görevi görmek için bir araya gelmiş bu büyük ailemizin için çalışma ve mücadelemize devam edeceğimizi bildiririz.” dedi.