Proje kapsamında, sosyal paydaşları bilgilendirmek ve onların da desteğini almak amacıyla projenin 24 pilot ilinde bilgilendirme toplantıları düzenleniyor. Proje tanıtım toplantılarının Karaman ayağı Grand Karaman Otel’de gerçekleştirildi.

Programa, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Sabri Gökmen, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Cengiz Orta, İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, İŞKUR İl Müdürü Kenan Ateş, Milli Eğitim Şube Müdürlerinin yanı sıra halk eğitim ve mesleki eğitim merkezleri, STK’lar ve meslek odaları başta olmak üzere, eğitim ve istihdam konularında çalışmalar yürüten sosyal paydaşlar katıldı.

Proje çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Cengiz Orta, proje kapsamında 24 pilot il arasında yer alan Karaman’da projenin 18. bilgilendirme toplantısının yapıldığını ifade etti. 

“Temel Felsefemiz Beşikten Mezara Kadar İlimdir”
Örgün ve yaygın eğitim çalışmalarını değerlendiren Daire Başkanı Cengiz Orta, “Bakanlığımız bünyesinde yapılan çalışmalar kapsamındaki temel felsefemiz beşikten mezara kadar ilimdir. Yaygın eğitimin içerisinde üniversitelerden sivil toplum örgütlerine kamu kurum ve kuruluşlarından eğitimcilere kadar toplumun her kesiminden uygulama alanı bulunmaktadır. Yaygın eğitim çalışmalarında her ferde, her aileye ve toplumdaki her kesime ulaşmalıyız. Şuan itibariyle Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde 3044 eğitim programı açılmıştır. Yani 12 kursiyeri tamamladığımız her alanda kurs açabiliriz.” diye konuştu.

Hayat boyu öğrenmenin topluma etkilerini anlatan Daire Başkanı Orta, “ Hayat boyu öğrenme ile kültürel değerlerimizi koruyabiliriz. Aile yapımızın çökmesini, tarih bilincinin ve insani değerlerin kaybolmasını, maddi ve manevi değerler ile estetik ve sanat anlayışının yozlaşmasını ve en önemlisi dilin başkalaşmasını önleyebiliriz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Gerçekleştirilen programda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu ise, eğitimi, öğrenmeyi, sadece okul kapsamında düşünmenin insanı eksik tanımak, bu süreci sadece okullarla sınırlamak, öğrenmeyi belirli sınırlara hapsetmek olduğunu söyledi.

“Mutluluk Bilgi İle Kazanılır”
İnsanlık tarihi boyunca bilgiye ulaşma yolları bugünkü kadar hiç kolay olmamıştı diyen İl Müdürü Asım Sultanoğlu, “Parmak uçlarından akan bilgi çağında, bilginin değişim hızı da bir o kadar baş döndürücü. Geçmişte tecrübeye dayalı meslekler daha çok kalkınmayı sağlayıp, istihdam alanı oluştururken, bugün yenilikçi atılımlar revaşta. Bu nedenle öğrenmeyi ne kadar çok eğitim kurumları dışına taşıyabilirsek hayat boyu öğrenme vasfımız artarak toplumsal gelişim alanında o kadar hızlı ivme kazanacağız. Eflatun’un söylemiyle “Mutluluk bilgi ile kazanılır.” Bireyi geliştirecek bilgi, her yaşa göre değişken ve öğrenilecek niteliktedir.” dedi.

 “Öğrenmeyi Yaşamak Olarak Görecek, Yaşadıkça Öğreneceğiz”
Bugün hayat boyu öğrenme konusunda gelinen seviyenin geçmişe nazaran sevindirici boyutta olduğunun altını çizen İl Müdürü Sultanoğlu, “İl merkezindeki kurs noktalarımız ile köylerdeki, kasabalardaki kurs programları düşünüldüğünde bilişim teknolojilerinden, uçak bakımına, müzik aletleri yapımından çeşitli spor dallarına, hayvan yetiştiriciliğinden el sanatlarına, hatta gemi yapımına varıncaya kadar öğretim programlarına sahibiz.” diyerek konuşmasına devam etti.
“Hayat Boyu Öğrenen Bir Türkiye” sloganıyla çıkılan yolda, projenin istenen başarıya ulaşması için, toplumdaki her kademeye, her yaş grubuna ulaşılması gereğini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, “Proje paydaşlarının işbirliği ile başarıya daha kolay ulaşılacaktır. Son olarak öğrenmenin doğumdan ölüme dek, sürdürülebilir olması için okullarımızda, işyerlerinde, evlerde, her yerde, bilgiyi ihtiyaç olarak algılayan, bireyler yetiştirmek zorundayız. Öğrenmeyi yaşamak olarak görecek, yaşadıkça öğreneceğiz.” diyerek sözlerine son verdi.

İki oturum olarak yapılan sunumun ilk oturumunda, Proje Takım Lideri Sean Curley tarafından “Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmeye Genel Bakış ve Proje Tanıtımı” konusunda katılımcılara tecrübelerini aktarırken Proje İletişim Eş Uzmanı Zeynep Meriç tarafından da “Hayat Boyu Öğrenme için İletişim Faaliyetleri” hakkında davetlilere bilgi verildi.

Öğleden sonra gerçekleştirilen Paydaşlar Danışma Oturumunda ise Karaman’da Hayat Boyu Öğrenme ile ilgili mevcut durum analizi grup çalışmaları yapıldı.  Sonuç çıktılarının değerlendirmesiyle toplantı sona erdi.

Proje Kapsamında Neler Yapılacak?
-Hayat boyu öğrenme stratejilerinin kolaylaştırılması amacıyla yasal düzenlemeler revize edilecek ve geliştirilecek.

-Seçilen 4 Mesleki Teknik Eğitim alanında, yatay ve dikey geçişe imkan tanıyan eğitim, öğrenme, ölçme ve değerlendirme materyalleri geliştirilecek. Bu sayede, farklı zamanlarda ve farklı yöntemlerle edinilmiş becerilerin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumlu bir sistem ile değerlendirilmesi ve AB ülkelerinde de tanınması amaçlanıyor. Ayrıca belirlenecek alanlarda 40 yaygın eğitim sertifika programı hazırlanacak.

-Hayat boyu öğrenme ilkeleri kapsamında tüm ilgili taraflar arasında işbirliği güçlendirilecek.

-Türkiye'de hayat boyu öğrenme hakkında farkındalık yaratma faaliyetleri uygulanacak.

-Web tabanlı Hayat Boyu Öğrenme Rehberlik Bilgi Sistemi geliştirilecek.

-Hayat boyu öğrenme stratejileri doğrultusunda, belirlenen 4 Mesleki Teknik Eğitim alanında, öğretmenlerin yeterlilikleri ve kapasiteleri geliştirilecek ve iyileştirilecek.

-Hayat boyu öğrenme kapsamında, Mesleki Teknik Eğitimde tüm seviyelerde Kalite Güvence Sistemi (göstergeler ve araçlar) oluşturulacak.