Açılış ve selamlama konuşması Memur-Sen İl temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Yunus Özdemir tarafından yapılan program, Cihannüma İl Temsilcisi Cahit Suci moderatörlüğünde Av. Cavit Tatlı ve Av. Yasin Kayacı’nın sunumlarıyla devam etti.

İlk konuşmacı olan Cihannüma Derneği Genel Başkan yardımcısı Cavit Tatlı, Mescid-i Aksa’nın yeri konusunda yanlış bilinen bilgiyi düzelterek başladı.

Tatlı, “Mescid-i Aksa yeşil kubbeli olan Kubbetüs-Sahra değildir” diyerek Mescid-i Aksa’nın Kubbetüs-Sahrayı da içine alan 144 dönüm bir araziden ibaret olduğunu vurguladı.

Tatlı konuşmasına İsrail askerlerinin veya polislerinin Filistinli çocuklara yaptıkları baskı, yıldırma, işkence, tutuklama ve ev hapsi gibi insanlık dışı muamelelere nasıl maruz kaldıklarını örnekleriyle anlattı.

Birleşmiş milletlerin 18 yaşından küçük olan herkesin çocuk olduğu kararına atıf yaparak çocuk hak ve ihlallerinin Filistin’de bir anlam taşımadığını ifade eden Tatlı, verdiği bir örnekle İsrail’in nasıl bir vahşet sergilediğini ortaya koydu. Kaçırılan 17 yaşındaki bir çocuğun ölü bulunduğunu ve yapılan otopsiyle Filistinli çocuğa benzin içirilerek diri diri yakıldığını anlattı.

İkinci olarak söz alan Yeryüzü Adalet ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Av. Yasin Kayacı ise Filistin’deki imar sorununa değindi.

Kudüs’ün duvarlarla örüldüğünü anlatan Kayacı bu duvarlarla insanların eğitim hizmetlerinin, sağlık hizmetlerinin, ticari faaliyetlerinin ve ibadetlerinin zorlaştırıldığını ve engellediğini ifade etti.

Yerleşimci adıyla Filistinlilerin topraklarının gasp edildiğini vurgulayan Kayacı, Filistin’de çocuk olmanın, Filistin’de ana-baba olmanın zorluğundan bahsetti.

Program konuşmacılara plaket takdimi ile sona erdi.