İncelemelere, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İlhan Şen ve İl Emniyet Müdürü Levent Tutukta katıldı.

Bina içerisini gezen ve Yunus Emre’nin dedesine ait olduğuna dair belgeler bulunan ve otantik bir görünüme sahip olan tekkede incelemelerde bulunan Vali Tapsız, ilk defa ziyaret ettiği ve geldiği İsmail Hacı Tekke’sinin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımının yapılarak inanç turizmine kazandırılması gereken bir değer olduğunu söyledi.

Vali Tapsız, Yunus Emre’nin dedesine ait resmi kaynaklarla sabit olduğu kayıtlardan da anlaşılan İsmail Hacı Tekkesindeki incelemeleri sırasında dış mekânın çevre düzenlemesinin yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

İsmail Hacı Tekkesi, Karaman – Ereğli güzergâhında, Karaman’a 29 km uzaklıkta olup, tatlı meyilli bir tepe üzerine kurulmuştur. Burası vakfiyelerde ve arşiv kayıtlarında Evlad-ı İsmail Hacı köyü olarak geçer. Yunus Emre’nin Dedesi olan İsmail Hacı, cemaati ile beraber Horasan’dan gelmiş, Larende civarından gelerek Karamanoğlu 2. İbrahim Bey’den Yerce isimli bu yeri satın alarak yerleşmiştir. Yavuz Sultan Selim adına tutulan Karaman Eyaleti il yazıcı defterinde bu geliş ve yerleşiş şöyle yazılıdır: “Karye-i Şeyh Hacı İsmail an Kaza-i Larende Mezkûr Şeyh İsmail Hacı an Cemaatin dervişleri ile diyar-ı Horasan’dan gelmiş azizdir. Burada tavattun etmiş. Daha sonraki vesikalarda burası Evladı Hacı İsmail Köyü adını almıştır.”

İsmail Hacı Tekkesinde İsmail Hacı’nın mezarı bulunmaktadır. Tekkenin tam ortasına rastlayan duvara ve dört tahta sütuna dayanan mihraplı kısım mescittir. Mescidin sağında zikir odası, misafirhane ve kahve ocağı, solunda da ahırlar vardır.

İsmail Hacı Türbesi, 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın maddi katkılarıyla restore edilmiştir.