Karaman Belediyesi İtfaiye Müdürü İsa Kayhan yaptığı yazılı açıklamada;
“Havaların soğuması ile çok sayıda evde sobalar kurulmuştur. Uzun süredir temizlenmeyerek kurum bağlayan bacalar is ve dumanı iyi çekmediği için risk oluşturuyor. Özellikle rüzgârlı günlerde içeriye doğru sızan gazlar nedeniyle yaşanabilecek faciaların önüne geçebilmek amacıyla bazı noktalara dikkat etmesi gerekir.  Soba ve kalorifer bacalarının temizletilmesi konusunda vatandaşlarımızın duyarlı olması büyük önem taşıyor. Baca temizliği şehrimizdeki hava kirliliğinin önlenmesinde ve daha ekonomik ısınmada önem taşıyor. Yılda en az bir kez bacalar temizlenmelidir. Böylece karbon monoksit zehirlenmelerine bağlı ölümlerin de önüne geçilmiş olur. 
Türkiye’de her yıl kış aylarında birçok kişinin bilinçsizce yakılan katı yakıt sobaları nedeniyle karbon monoksit zehirlenmesine maruz kaldığını bu konuda da soba üstten yakılmalı, tutuşturulmalı ve üzerine hiçbir kömür ilavesi yapılmamalı. Soba yanarken yanma havası ve duman klapeleri kapatılmamalı. Üstten yakılan sobaya sönme aşamasına doğru veya yatmadan önce yanmanın sürmesi için üstten kesinlikle kömür ilavesi yapılmalı. En çok karbon mononoksit zehirlenmesiyle can kayıpları bu ölümcül hatadan kaynaklanmaktadır. Soba kazanlarını değiştirme işlemleri sırasında yanmış küllerin ve kurumların mutlaka sönmüş olmasına dikkat etmeli, kovaların merdiven dairesi, odunluk, baraka gibi yerlere bırakılmaması, rüzgarlı ve poyrazlı günlerde kovanın tam sönmüş olduğundan emin olunması ve açık bir alana bırakılması gerekir.
Kış aylarında elektrik kullanımının arttığı günlük hayatı bizim için kolaylaştıran elektrik enerjisi, gerekli önlemler alınmadığında veya hatalı kullanım halinde tehlikeli hale gelebiliyor. Isınma amaçlı kullanımlarda kısa devre olunması durumunda yangınlar çıkabiliyor. Bu yangınların sonucunda yaralanma maddi, kayıplar olduğum gibi maalesef can kayıpları da yaşanabiliyor. Karaman’da 2013 ve 2014 yıllarında çıkan yangınların yüzde 40’ı elektrik kaynaklıdır. Isınma amaçlı kullanılan elektrik sobalarının gece yatarken açık bırakılması sonucu çok sayıda yangın çıkmıştır. Ayrıca fişin prize tam olarak takılmaması da elektrik kontağına neden olmaktadır. Vatandaşlarımızın bu konuya dikkat etmesi büyük önem taşımaktadır.
DOĞALGAZ KULLANANLARA UYARILAR
Karaman’da son dönemlerde doğalgaz kullanımının yaygınlaştığı bu konuda doğru tip kombi seçimine dikkat edilmesi gerekir. Bunun yanında kombinin daire içinde konulacağı yerde önem taşımaktadır. Yaygın olarak otomatik kombiler ortamdaki oksijeni tüketmediği ve gaz zehirlenme olasılığı düşük olduğundan tercih edilmelidir. Hermatik (otomatik) kombinin egzoz borusu (bacası) kusursuz montaj edilmeli, mümkünse hakim rüzgarlara bakmayan bir yöne bağlanmalı. Kullanılan malzeme gerekli standartlara sahip olmalı. İnce aliminyum saç borular kesinlikle kullanılmamalı. Katı, korozyona yani paslanmaya dirençli borular kullanılmalı. Her kombinin yanına gaz kaçak dedektörü mutlaka takılmalı. Her abone gaz kesici vanaların yerlerini bilmeli ve ortamda herhangibir gaz kokusu duyulduğunda vanaları kapatarak hemen 187 nolu Enerya Doğalgaz telefonu veya 112 itfaiye aranmalıdır. İtfaiye Müdürlüğümüz ve Belediye Başkanımız adına rica ediyoruz. Siz bizim için değerlisiniz. Saygılarımla.”dedi.