"10. Yılımızda Kırsal Kalkınma Buluşması" Programına Bakan Çelik'in yanı sıra Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse ve Gökçen Özdoğan Enç, TKDK Karaman İl Koordinatörü Özgür Öztürk, çeşitli kamu kurumlarının genel müdürleri, STK Temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Programa, TKDK Karaman İl Koordinatörlüğü personeli ve çiftçiler katılım sağladı. Karaman’ın yerel ürünlerinden taş değirmen bulguru, sumak, ekşi kara üzüm, Karaman elması ve Divle Obruk Peyniri tanıtıldı. Karaman’ın yerel tatları Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen katılımcılara tanıtıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, “Bugüne kadar 11.000 projeyi hayata geçirdik. Yaklaşık 2.3 milyar Avroluk yatırım Kurumumuz tarafından desteklendi. 50.000 kişiye istihdam sağlandı. 180 milyon avroluk ihracat gerçekleştirdik. IPARD-II’yle birlikte birçok yeni desteği getiriyoruz. Yenilebilir enerji sektöründeki yatırımları desteklemeye başladık. Makine parklarını destekliyoruz. Yumurta tavukçuluğu yine desteklerimiz arasında. Kaz yetiştiriciliği, manda eti ve sütünü desteklerken hibe oranlarını %70’e kadar yükselttik. Yeni Finansman Anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle ülkemizin kullanımı amacıyla 1 milyar avroluk kaynak serbest bırakılmış oldu.” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik yaptığı konuşmada, “1 karış dahi toprağın zayi olmadığı projeyi hayata geçirmiş bulunuyoruz. 103 milyar lira tarımsal destek vermişiz 15 yılda. Bu artarak devam ediyor. Bakanlığımız bünyesindeki kırsal kalkınma ile kırsaldaki yatırımlar için 3.2 milyar lira destek verdik. 11 bin proje, 3 milyar 150 bin TL hibe, 1.2 milyar vergileyen, desteklerimizi geçtiğimiz dönemlerde çiftçilerimize verdik. Toplamda 7 milyarlık yatırım oldu, toplamda 60 bin istihdam oldu. Burada suistimali düşünmeyin, sağlıklı şekilde projeleri gerçekleştirin. TKDK bünyesinde 200 kişini istihdamını da gerçekleştireceğiz. Tarım kalkınmadan ülkenin kalkınması mümkün değildir kırsalda kalkınma olmadan tarımın kalkınması mümkün değildir. Kent nüfusu artıyor, kırsal boşalıyor. Bu nüfusun azalması insanların doğdukları yerde doymamasını ortaya çıkarıyor. Amacımız insanların doğdukları yerde doymasını sağlamaktır. Bu fonları bu kapsamda kullanıyoruz. Bütün arazileri üretim için seferber edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, genç çiftçilere ve katılımcılara Bakan Çelik tarafından plaketleri takdim edildi.