Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferans, İlim Yayma Cemiyeti’nin çalışmaları ile alakalı slayt gösterimi ile başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından İlim Yayma Cemiyeti Karaman Şubesi Başkanı kürsiye çıkarak bir konuşma yaptı.

Daha sonra kürsüye gelen Ramazan Kayan, kısa bir girişten sonra, geçmişten günümüze, bireyden topluma sirayet eden imanî zaafiyetin sebeplerini ve neticelerini anlatarak günümüzde revaçta olan hastalığa bir isim koydu: Ciddiyetsizlik ve laubalilik.

Tarihsel olarak, İsrailoğulları ve münafıkların ilahi mesaj karşısındaki lakayt, laubali ve ciddiyetsiz tavırlarını ortaya koyan Ramazan Kayan, bu hastalıklı hâlin Müslümanlar arasında da yayıldığını örneklerle ifade etti.

Kayan, Müslümanlar da olmaması gereken fakat insanlarımızın yaşantısında bir vakıa olan bu sorun ve hastalıkları şu şekilde sıraladı:

1- Dini yorumlamada ciddiyetsizlik,
2- Fıkıh üretmede veya fetva vermede laubalilik,
3- Amelî hayatımızda ciddiyetsizlik ve laubalilik,
4- Ahlakî hayatımızda ciddiyetsizlik,
5- Günahlardan sakınma ve Allah’ın sınırlarını korumada ciddiyetsizlik,
6- Kadın-erkek ilişkilerinde laubalilik,
7- Sosyal hayatta ve kardeşlik ilişkilerinde ciddiyetsizlik,
8- İslâmî mücadele ve İslâmî harekette laubalilik,
9- İslâmî dâvette ciddiyetsizlik.

Kayan, bu hastalıklara karşı ancak Allah ile olan ahdimizi yenileyerek ve de ona sâdık kalarak kendimize çekidüzen verebileceğimizi ve böylece yine eskisi gibi kaldığımız yerden mücadeleye devam edebileceğimizi kaydederek konferansını tamamladı.