Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 27.11.2012’de yürürlüğe giren Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğe göre, kış lastiği takma zorunluluğu, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsıyor. 1 Aralık-1 Nisan 2015 tarihleri arasında 4 ay sürecek olan uygulamada, kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile ‘A’ türü yetki belgelerine kayıtlı araçların, kış lastiği kullanılması zorunlu haline getirildi.
Kış lastiği takmayan araçların sürücülerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 655 sayılı KHK gereğince 571 TL idari para cezası yazılacağı ve ayrıca araçlara eksiklerinin tamamlanması için 1 hafta süre verileceği bildirildi. Öte yandan, kurala uymayan araçların sürücülerine 571 TL olarak uygulanan cezanın, yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2016 itibarıyla 602 TL’ye çıkacağı öğrenildi.
''Amacımız sürücülerin güvenli bir şekilde kışı geçirmelerini sağlamaktır''
Uygulama kapsamında Karaman’da, Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, kış lastiği denetimi yaparak sürücülere kış şartlarında uyulması gereken kurallar hakkında bilgi verdi. Karaman İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Murat Bademoğlu yaptığı açıklamada, "İlimizde de kış lastiği uygulaması 1 Aralık itibariyle başlamış bulunmaktadır. Uygulama 1 Nisan itibariyle son bulacaktır. Yetki belgesi itibariyle 'A' türü olan otomobillerde minibüslerde ve kamyonetlerde kış lastikleri zorunludur. Aynı şekilde kamyon, çekici otobüs ve tankerlerde dingillerin üzerinde ki lastiklerde de kış lastiği zorunluluğu vardır. Yarı römorklarda da ve fren tertibatı olan dingilin üzerinde ki lastiklerde de kış lastiği takma zorunluluğu bulunuyor. Kış lastiğini, lastiklerin üzerinde bulunan M+S işareti ve kar işaretinden anlıyoruz. Kar lastiği uygulamasına ilimizde başlamış bulunuyoruz. Bu uygulamayla amacımız sürücülerin güvenli bir şekilde kışı geçirmelerini sağlamaktır. Bu şekilde bir dizi tedbirde almış bulunmaktayız. Başta valiliğimiz olmak üzere emniyetimiz jandarma ve belediyemiz koordinasyonlu bir şekilde ilimizde ki kışın buzlanma olan bölgelerimize tespit yapmak suretiyle sürücülerimizi bu bölgelerden geçerken daha dikkatli ve duyarlı bulunmaları noktasında uyarıyoruz. Uygulamamız 1 Nisan 2016 tarihi itibariyle son bulacak olup bu dönem içerisinde önce sürücülerimizi kış lastiğini takmalarını kendi güvenliği açısından zorunlu olduğunu hatırlatıyor ve ardından ceza işlemi uyguluyoruz. Kış lastiği takmayan takma zorunluluğu olduğu halde takmayan sürücülere 571 TL ceza işlemi uygulanmaktadır. Şehir içerisinde de hususi araçlarda takma zorunluluğu olmamakla beraber karlı ve buzlu zamanlarda aracında kış lastiği bulundurmayanlara da 88 TL ceza işlemi uygulanacağını da buradan halkımıza bildiriyoruz." dedi. 
Kış lastiği denetimleri Karaman'da devam edecek. 
Necati ERMİŞ