Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının birlikte yürüttüğü, dış finansmanı Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından karşılanıp Konya-Karaman bölgesinde uygulanan “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları (SAY) Projesi “ kapsamında proje sorumluları Çağlar Başsüslü, Ahmet Şendağlı ve FAO Ormancılık Uzmanı Peter Pechacek, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü ziyaret ettiler.

Ziyarette konuşan İl Müdürü Orhan Özçalık; “Konya Kapalı Havzasında yer alan Konya ve Karaman illerini kapsayan bu proje ile tabii kaynakların bozulmasının kontrol altına alınması ve zirai faaliyetlerin sürdürülebilir olması hedeflenmektedir. Proje; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile birlikte yürütülmekte olup, dış finansmanı Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından hibe olarak karşılanmaktadır. Bu projenin ilimiz yağış oranının en düşük olduğu Ayrancı bölgesi için çok önemli olduğunu belirterek, projenin uygulama esasları arasında bulunan, tarımda sürdürülebilirliği sağlayamazsak gelecek nesillerin gıda güvenliğini ve yeterli beslenmelerini sağlayamayız” dedi.

Proje kapsamında bozulmuş alanların rehabilitasyonu, iklim dostu tarımsal uygulamalar ve sürdürülebilir arazi yönetimi uygulamaları ile çevresel yapının iyileştirilmesi çalışmaları yapılacak. Proje çalışmalarında, mera alanlarının ıslahının sağlanması, tarımın temel yapı taşı olan toprağın korunması için anıza doğrudan ekim yöntemlerinin çiftçilerimize uygulamalı olarak gösterilmesi hedeflenmekte.  Bu doğrultuda, Ayrancı bölgesinde bulunan 400 dekar alana doğrudan anıza hububat ekimi yapıldı. Ayrıca proje kapsamında Karaman’a 2 adet biyogaz tesisi kurulması planlanmakta.

Projenin sonuçları itibariyle bölgenin tarımsal geleceği açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade eden İl Müdürü Orhan Özçalık heyete teşekkür etti. Daha sonra Peter Pechacek ve heyet yürütülen çalışmaları yerinde incelemek üzere proje ekibinden ile birlikte proje çalışmalarını inceledi.