Karaman Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelen binlerce vatandaş, milletin iradesine yönelik yapılan darbe girişimine karşı tek yürek ve tek nefes oldu.
Programa; Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Milletvekili Recep Konuk, Garnizon Komutanı Mustafa Akış, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, AK Parti İl Başkanı Nazmi Ünlü, Siyasi parti yöneticileri ve STK temsilcileri katıldı.
Vatandaşlar, Kuran-ı Kerim'in okunmasının ardından saygı duruşunda bulundu. Ardından İstiklal Marşı okundu.
Meydana toplanan kalabalığa, 15 Temmuz darbe girişimi ve Demokrasi ve Şehitler Mitingi hakkında Karaman protokol üyeleri tarafından konuşmalar yapıldı.
Karaman Valisi Süleyman Tapsız, ülkenin 15 Temmuz akşamı tarihinin en kritik günlerinden birini yaşadığını söyledi. 
Tapsız, "Ülkemizin ve milletimizin göz bebeği Türk Silahlı Kuvvetlerimiz içinde yuvalanan asker üniforması giymiş bir kısım hainler darbe yapmaya kalkıştılar. Aziz milletimizin kendi iradesine ve demokrasiye sahip çıkan asil duruşu saygı değer Cumhurbaşkanımızın dirayeti, hükümetimizin demokrasiye sahip çıkmadaki tereddütsüz kararlılığı sayesinde darbe girişiminde bulunanlar kısa zamanda püskürtülmüş, darbeciler müstahak olukları cezalara çarptırılarak adalete teslim edilmiştir. Milletimiz demokrasi nöbetlerinde duruşunu ortaya koymuştur. 
Bu darbeci bozuntularına hiçbir zaman unutamayacakları büyük bir ders verdiniz. Yüce Türk Milleti Demokrasi ve Millet iradesine sahip çıkmıştır. Milletimiz bu asil davranışıyla Türkiye’de artık darbeler ve cuntalar döneminin bir daha açılmamak üzere kapatıldığını ilan etmiştir. 
Fethullahçı Terör Örgütü mensubu hainler 15 Temmuz gecesi 238 kardeşimizi şehit ettiler. 2197 kardeşimiz de o gece yaralandı. Şehitlerimizin aziz hatırasını yaşatmak üzere Kazımkarabekirli şehidimiz Muhammet Yalçın kardeşimizin hatırasına bir okulumuzun ismini ‘15 Temmuz Muhammet Yalçın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ olarak değiştirdik. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum." diye konuştu.
“BURADA SIRTINA VURULUP AĞZINDAN LOKMASI ALINACAK BİR MİLLET YOK”
AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, darbelerin milletin geleceğine yapılmaya çalışıldığını belirterek, " Bugün İstanbul’da bütün milletimizin bütün unsurlarıyla her türlü görüş ve düşüncede olanların bir araya gelerek bütün dünyaya verdiği çok önemli bir mesajı inşallah biraz sonra bizde alacağız. Yenikapı’dan Yeni Türkiye’nin inşasının da haberlerini alacağımızı ümit ediyorum.
Dün yedi düvele karşı en büyük dersi onlara verenlerin, onlara diz çökertenlerin torunları, evlatları meydanda. Korku sinen insanlar burada yok. Burada iki el silah patladı diye milletten aldığı emaneti silaha teslim edecek siyasiler yok. Burada sırtına vurulup ağzından lokması alınacak bir millet yok. Artık bu milletin birlikteliği var, dünya bunu görecek. 
Darbeler bizim sadece yöneticilerimize yapılmaz. Darbeler sadece milletin geleceğine yapılır. Milletin İstikbal’ine yapılır. Nitekim 1960 darbesi de, 12 Mart muhturasıyla görülen 1971 darbesi de, 1980 darbesi de, o post modern 1997 darbesi de hepsi millete yapılmıştır. Her darbede bu millet biraz daha geriye gitmiştir. Biraz daha ekonomisini fazla bozmuştur. Ama bugün geldiğimiz gün itibariyle de yine bu ülke kendi tankını yaptı, kendi topunu yaptı, kendi uçağını yaptı, kendi helikopterini yaptı, kendi havaalanını yaptı, kendi köprüsünü yaptı yine bunları durdurmak için. Birileri Türkiye’nin terakisini durdurmak adına yeni bir girişimde daha bulundu. Bu ülke durdurana kadar, büyümeyi engelleyene kadar, kendi malını, kendini mülkünü bununla yetinmez yanı başındaki ülkelerin askeri teçhizatını düzeltmeye onarmaya başlarsan tabi ki karşına bunlar gelir. Bunlar böyle geldi. Bunlar sadece yöneticilere darbe yapmak için gelmediler. Bunlar bizim İstikbal’imize de darbe vurmak için geldiler.  Ama şunu unuttular! Millet bir araya geldi. Topta, tankta hepsi milletin sinesinde kayboldu gitti. 
Biliyorsunuz, Muhammed’imizi de bir şehit olarak Karaman’dan verdik. Tabi ki çok üzgünüz. Ama eğer onlar başarsalardı çok daha başka şeyler olacaktı. Buradaki yapacakları ameliyatla bizi Suriye, Irak yapacaklardı. Suriye ve Irak’ta ki yaptıkları ameliyatı daha kolay yapacaklardı. İşte onun için burada hükümetimize darbe yapılmaya çalışıldı. Bugün Türkiye kutlu yürüyüşünü, bunlara rağmen sürdürecek 2023 vizyonlu Cumhuriyetimiz, 100 şeref yılında inşallah hak ettiği yere bu ülkeyi onlara rağmen taşıyacağız. Şunu unutmayalım. Ara sıra bu darbecilerin özellikle asker kökenli olmasından dolayı Peygamber Ocağı ordumuzla bunları karıştırmayalım. Bunlar asker elbisesi giymiş teröristlerdir. Bunların Askerle alakası yoktur." ifadelerini kullandı.
“BU MEYDANLARDA TARİH YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan konuşmasında, “Tankların, bombaların, uçakların saldırıları karşısında vatanına, milletin iradesine korkusuzca sahip çıkan tüm milletimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Ben bu milletin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum” dedi.
Başkan Çalışkan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz, ne cumhurbaşkanımızı, ne başkomutanımızı ne milletimizin iradesini bu alçaklara teslim etmeyiz. Bu ülkenin bir ferdi olmaktan guru duyuyorum. Karamanlı olmak başka bir gurur. Karaman’ı bu coğrafya sanmayın sakın. 1960’lardan itibaren avrupanın bir çok yerinde, bugün ekonomisiyle 160 ülke de olan Karaman, bayrağını bu hainlere teslim eder mi?
Bizim milletimiz ne dedi? Benim imanım var, yüreğim var dedi ve imanımı, yüreğimi bu millet için bu vatan için ortaya koyarım dedi. Hiçbir kimse bu ülkeyi millilikten aşağıya indirip, malmacılığa götüremez. Hiçbir kimse bu vatanın ezanını, bayrağınız dindiremez indiremez.
Kalleşlerin bu topraklar üzerindeki hain emellerine ulaşmalarına asla fırsat vermeyeceğiz. Asla yorulmayacağız, asla rehavete kapılmayacağız. Allah’ın izni ile milletimizle bütün oyunları bozmaya, bu meydanlarda tarih yazmaya devam edeceğiz. Hainlerin girişimde bulunduğu bu işgal hareketi karşısında tankların, topların, mermilerin önünde korkusuzca duran tüm milletimiz övgülerin en büyüğüne layık. Bu vatan uğruna canını veren tüm şehitlerimize Allah’tan Rahmet diliyoruz. Gazilerimize de acil şifalar diliyoruz. Unutulmasın ki ezan dinmez, bayrak inmez bu millet asla sindirilemez. Hiç bir kimse bu ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanını bu hainlere teslim edemez, hele Karaman asla etmez. 15 Temmuz’dan bu yana çoluğuyla, çocuğuyla, kardeşiyle, anasıyla, babasıyla, eşiyle, dostuyla bu meydanlarda duran, vatan ve milli irade mücadelesi veren tüm hemşehrilerime teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. 
O kadar duyguluyum ve gururluyum ki bu milletin ve bu şehrin bir parçası olmak benim hayatımda yaşadığım en güzel anları, kardeşliği, dostluğu, paylaşmayı, birlikteliği kol kola girip hayat mücadelesini vermeyi öğrettiği günlerden bir gündü.”
“BUNLARDAN HESAP SORMAZSAK YEDİKLERİMİZ HARAM OLSUN”
AK Parti Karaman İl Başkanı Nazmi Ünlü konuşmasında, Demokrasi şehidi Kazımkarabekirli Muhammet Yalçın’ı hatırlatarak en güzel mertebeye ulaştığını söyledi ve “Ailesine ve ilimize bu acıyı yaşatan FETÖ Terör Örgütü hainlerine buradan lanet okuyoruz.” dedi.
İl Başkanı Ünlü, “Bizler dünde meydanlardaydık, bugünde meydanlardayız ve inşallah yarında meydanlarda olacağız. Biz sadece rabbimizin karşısında, huzurunda, önünde eğiliriz. 
FETÖ Terör Örgütü tarafından yapılan darbe girişimine karşı şehir olarak tek vücut olduk. Onlar bizim böyle meydanlara çıkacağımızı düşünmüyorlardı. Sizin duruşunuz bütün oyunları bozdu. Sizler parti ayrımı yapmadan ellerinizde Türk bayrağıyla vatanımız için alanları doldurdunuz ve darbe girişimine dur dediniz.”
Cuntacılara karşı sert konuşan Nazmi Ünlü, konuşmalarının devamında şunları söyledi;
“Hainlere sesleniyorum. Be hain, be gafil, be alçak sen kimi bombaladığını biliyor musun? Nasıl bir milleti bombaladığını biliyor musun? Sen o kadar hainsin ki, o kadar alçaksın ki, o kadar şerefsizsin ki kendi cebinden bir şey daha alamıyorsun, milletin parasıyla alınmış, uçağı, tankı, helikopteri millete çeviriyorsun. Sen ondan daha aşağısın. Yazıklar olsun sana. 
Millet iradesini ortaya koydukça, bu hainlerin başarılı olma şansı var mı? Bunlar başarılı olsaydı çıkacak vaazlar şu olacaktı. Kesinlikle iç savaş olup çıkacaktı. Biz irademize sahip çıkacaktık, ihtilalcilere rahat vermeyecektik. Sonra ülkenin güneydoğusunda yıllardır hesap ettikleri ve yapmaya çalıştıkları, kurmaya çalıştıkları o adi devleti kuracaklardı. Sonra boğazlardan da uluslararası güç gelip 100 yıldır sevr’de yapamadıklarını yapmak için ellerinden geleni yapacaklardı. Bizleri vatansız, ezansız ve bayraksız bırakacaklardı. Allah bunların planlarını tersine çevirdi. Bizler galip geldik. Bunlardan hesap sormazsak yediklerimiz haram olsun.”
“BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE HAREKET ETMELİYİZ”
CHP Karaman İl Başkanı İsmail Atakan Ünver ise konuşmasında, Vatandaşların İslam Dinini ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihini iyi öğrenmesi gerektiğini söyledi.
Ünver konuşmalarının devamında; “15 Temmuz gecesi yaşadığımız olayla ilgili olarak teşhisi doğru yapmalıyız. Teşhisi doğru yaparsak tedavimizde doğru olur. Yıllardır devleti ele geçirme anlayışıyla devlet içinde örgütlenen sinsi bir yapı 15 Temmuz gecesi Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine yerleştirdiği cunta vasıtasıyla demokrasimize, anayasamıza, vatanımıza, milletimize ve milletimizin iradesine darbe girişiminde bulunmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine yerleştirilmiş FETÖ’cü cunta, Türkiye Cumhuriyeti Devletini yıkmak, halkın birliğini bozmak belki de ülkeyi temsilcisi olduğu dış mihrapların hizmetine sunmak için bu darbe girişimini gerçekleştirdi. Ne mutlu ki bizim milletimiz vatanına ve bayrağına sahip çıktı. FETÖ’cü darbe, 40-50 yıldır ülkemizde gerçekleştirmek istediği emellerini 15 Temmuz gecesi gerçekleştirebileceği düşüncesiyle harekete geçti. Ne mutlu ki bu girişim milletimizce savuşturuldu.
Bundan sonra atılması gereken bazı adımlar var. Dinimizi iyi öğreneceğiz, Tarihimizi iyi öğreneceğiz, Cumhuriyeti iyi anlayacağız ve hukuku iyi bileceğiz. Devletimiz yeniden yapılandırılırken, yeniden inşa ederken birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeliyiz.” dedi.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Yenikapı’dan 81 ilde toplanan milyonlarca vatandaşa hitap ettiği konuşması, Karaman’da da binlerce vatandaş tarafından dikkatle dinlendi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan konuşmasının sonunda, bu Çarşamba gününe kadar demokrasi nöbetlerinin devam edeceğini ifade etti.