Karaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Karaman Süt Üreticileri Birliği tarafından Cumhuriyet Nihat Arslan İlkokulu’nda Dünya Süt Günü etkinlikleri ve Lider Çocuk Tarım Kampı Şenliği düzenlendi.

Okul bahçesinde düzenlenen etkinliğe, İl Genel Meclisi Başkanı Celalettin Güngörer, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Abdullah Kaya, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Akkuş, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Yaman, daire müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından anasınıfı öğrencileri tarafından gösteri gerçekleşti.

Cumhuriyet Nihat Arslan İlkokulu Müdürü Abdurrahman Koçak yaptığı açılış konuşmasında, “21 Mayıs Dünya Süt günü nedeniyle Tarım Müdürlüğünün ve Karaman Süt Üreticileri Birliğinin birlikte düzenlediği programın, ilimize 1927 yılından beri eğitim dalında hizmet vermekte olan okulumuzda yapılmasından ve sizleri aramızda görmekten büyük onur ve kıvanç duyuyoruz. Doğduğumuz günden hayatımızın her aşamasında geçerli olan sütün önemini anlatmak, hatırlatmak için hazırlanan bugünün hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

TÜRKİYE’DE YILLIK SÜT TÜKETİMİ 26 KG CİVARINDA

Karaman Süt Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Akkuş ise, sağlık için günde iki bardak süt içilmesini tavsiye ederek, şunları söyledi;

“Bilimsel açıdan mükemmel gıda olarak nitelendirilen süt, insan sağlığı açısından şüphesiz büyük önem taşıyor. Kemik gelişiminin ve vücut şeklinin oluşmasında temel taşı olarak kalsiyumun ana kaynağı olan süt içerdiği vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynuyor. Süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artırılmasına teşvik etmek amacıyla her yıl 21 Mayıs tarihi Dünya Süt Günü olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonunun 1956 yılından bütün üye ülkelerinin katılması ile kutlanması kararı aldığı Dünya Sütçülük Günü 1991 yılında ülkemizde de kabul edildi. 21 Mayıs Dünya Süt Günü’nün içinde bulunduğu 21-28 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta süt haftası olarak kutlanmaktadır.

Yıllık kişi başı içme sütü tüketimi Avrupa Birliği ülkelerinde 89 kg, Avustralya’da 107 kg, Amerika Birleşik Devletleri’nde 83 kg düzeyinde. Maalesef bu rakam Türkiye’de ise 26 kg civarındadır. Dünya Süt Günü haftası ve aracılığıyla toplumumuzu süt tüketimi hakkında bilinçlendirmek, sağlık için çok değerli bu içeceğin içilmesini teşvik etmek amacıyla bu etkinliklere süt üreten üreticilerimizle katkı sağlamayı planlıyoruz.

Birlik olarak sütün sağlık açısından önemine dikkat ederek, öncelikle çocuklarımıza ve yetişkinlerimize diyoruz ki, sağlık için günde iki bardak süt içmeyi ihmal etmeyin.”

“ÖĞRENCİLERİMİZE, KARAMAN’IN TARİHİ VE TURİSTİK YERLERİNİ GEZDİRECEĞİZ”

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Abdullah Kaya’da, 2017 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Kalkınma için sürdürülebilir turizm yılı ilan edildiğini ve bu kapsamda öğrencileri bol bol gezdireceklerini ifade ederek, “Tüm insanoğlunun ve dünyadaki binlerce hayvanın gözlerine hayata ilk açtığında Yüce Mevla’nın dünyadaki en koruyucu ve en şefkatli canlısı eliyle yani ellerimizin eliyle bize sunmuş olduğu, besinsel açıdan mükemmel gıda olarak nitelendirilen süt, insanın hayatı boyunca sağlığı açısında büyük önem taşımaktadır. Kemik gelişimi ve vücut şeklinin oluşmasında temel taşı olan kalsiyumun ana kaynağı olmasının yanı sıra süt, içerdiği vitamin, mineraller sayesinde zihinsel gelişimimizin tamamlanmasında en büyük etkendir. Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının yardımlarıyla 6 yıldır okul sütü projesini sürdürmektedir. Bu proje ile küçük yaşlarda çocuklarımıza süt içme alışkanlığının yerleşmesi sağlanırken, aynı zamanda ülkemizde süt üretiminin artmasına neden olmaktadır. Süt üretiminin artması sayesinde ise tarım, gıda ve hayvancılık sektörlerine, bu sektörlerle ilişkili diğer sektörlerin gelişmesine, ülkedeki istihdamın artmasına neden olmaktadır. Mevcut verilere göre, dünyada 60 ülkede uygulanan okul sütü programı ülkemizde 2012 yılından beri uygulanmakta ve başarılı bir şekilde devam etmektedir.

Bakanlığımızca tüm illerde uygulanan ve 3.sünü düzenlediğimiz Lider Çocuk Tarım Kampı programını bu yıl Cumhuriyet Nihat Arslan İlkokulu 4.üncü sınıf öğrencileri ile birlikte yapmaktayız. Bu kamp programının amacı öğrencilerimize doğa bilinci çevre farkındalığı kazandırmak. Tarım ve doğa ile buluşmalarını sağlamaktır. En önemlisi bu çocuklarımız her gün tükettikleri gıdaların tarladan sofraya olan yolculuğunu gözleri ile görecek ve tanık olacaklardır. 2017 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Kalkınma için sürdürülebilir turizm yılı ilan edilmesi nedeniyle bu yılki programımızda öğrencilerimize, Karaman’ın tarihi ve turistik yerlerini gezdireceğiz. Bunun yanında bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili olarak çiftlik, tarla ve gıda işleme tesislerini gezdirerek buraların nasıl çalıştığına dahil bilgi vereceğiz. Bu kamp sayesinde öğrencilerimizde kırsal turizm, doğal güzellikler ve sağlıklı tarımsal üretim konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflemekteyiz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından şenlik açılışı gerçekleştirildi, ikramlar yapıldı.

Program, animasyon gösterisi ve yarışmalar ile sona erdi.