Mevlana Programı ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesine okumaya gelen Faslı öğrenciler, Karaman’ın tek uluslararası sivil toplum kuruluşu olan Karaman Gençlik Kulübü Derneği ile tanıştıktan sonra, dernek faaliyetlerine katılarak kendi kültürlerini tanıtma, yeni arkadaşlıklar kurma, kendilerini sosyal sorumluluk aktivitelerinde geliştirme fırsatı buldu.

Dernek aktivitelerinde yer alan Faslı öğrenciler, Fransızca-İngilizce-Arapça bilmekte ve derneğin İngilizce kurslarında, her Çarşamba günü yapılan “Dil Cafesi”’nde yardımcı öğretmen görevini üstlenerek, kursiyerlerin İngilizce konuşma kabiliyetlerini geliştirmelerine gönüllü olarak yardımcı olmaktalar. Anadillerinden biri Fransızca olan Faslı öğrenciler, derneğin Fransızca kurslarında gönüllü olarak eğitmenlik yapmaktalar. Ayrıca 3 Aralık Engelliler günü dolayısıyla Karaman Gençlik Kulübü Derneği tarafından organize edilen ve dezavantajlı çocuklar ile “Farkındalığa Renkli Yolculuk-2” isimli boyama etkinliğinde gönüllü olarak dezavantajlı çocukların boyama etkinliğini gerçekleştirmelerinde yardımcı oldular. Bu ve buna benzer Karaman Gençlik Kulübü Derneği’nin diğer sosyal sorumluluk projelerinde de gönüllü olarak yer almaktalar.

Faslı öğrencilerden Ithry Belkhadır, Gençlik Kulübü Derneği hakkında şu açıklamalarda bulundu;

“İlk defa kültürümü, yemeklerimizi ve ülkemi yurtdışında yaşayan ve ülkem hakkında bilgi sahibi olmayan insanlarla paylaşma fırsatı buldum. Benim için çok güzel bir deneyimdi ve ülkemi tanıtmaya kesinlikle devam edeceğim.

İnsanlar ülkemi çok merak ediyorlardı ve ülkem hakkında yeni bilgiler öğrenmek istiyorlardı. Geri bildirimlere bağlı olarak sunumun sonunda kültürümüzün herbir parçasını çok sevdiler. Hatta en çok sevdikleri şey bizim yemek kültürümüzdü.
Ülkemizde farklı kültür ve etnikten insanların olması Fas’ı daha ilgi çekici kılıyor. Kültürlerin çeşitliliğinden dolayı bu durumu mozaikteki renkli taşlara benzetiyorum. Çünkü Fas’ta 32 milyon nüfusun içerisinde Araplar, Berberiler, Müslümanlar, Hristiyanlar, Yahudiler yaşıyor ve Arapça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca konuşuluyor. Umarım, Türkiye’de yaşayan insanlar Fas’ı ziyaret etmeyi gelecek planlarına eklerler.

Bu ara ülkemize “Fas” diyen dünyadaki tek ülke Türkiye’dir. Diğer dünya ülkeleri Morroco, Morrocan, Maghrebi, Maroc gibi sesi Morroco çıkan isimler kullanmaktadırlar. Ülkemi tanıtma fırsatı veren Karaman Gençlik Kulübü Derneğine teşekkür ederim.”

Karaman Gençlik Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Yağmur Süzer ise; “Bir dil bir insan, iki dil iki insandır. Yeni diller öğrenmek, yeni kültürler öğrenmeye kapı açar. Yeni kültürler ise insan ufkunu geliştirerek topluma daha faydalı bireyler olarak katılmasını sağlar. Dernek olarak yeni dillerin yeni kültürlerin öğrenilmesine olanak sağlayan bütün etkinlikleri mümkün mertebe Karaman ilinde yaparak Karamanlı çocuklara, gençlere ve yetişkinlere dolayısıyla ülkemize faydalı olmak amaçlarımızdan bir tanesidir. Bu amaçla yola çıkarak farklı dillerden ve kültürlerden insanlara ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz.

Geçen hafta 27 Kasım Pazar günü İspanyol stajyerlerimizin hazırladığı İspanya Kültür Gecesi düzenlenmişti. 4 Aralık Pazar Günü Fas Kültür Gecesi düzenlendi. Her iki kültür tanıtım gecesine de ilgi yüksekti. 11 Aralık Pazar günü ise 15 ten fazla yabancı gönüllümüz için “Türkiye Tanıtım Gecesi” düzenleyeceğiz. Karaman’da yaşayan ve kültürümüzü daha derinden öğrenmek isteyen tüm yabancı uyruklu arkadaşlarımız davetlidir.” dedi.