Bir otelde düzenlenen çalıştaya, Karaman Vali Yardımcısı Sezer Işıktaş, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, daire müdürleri ile davetliler katıldı.

MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, yaptığı konuşmada, “Kayıt dışı istihdam sosyal güvenlik açısından niteliği itibariyle yasal işlerde çalışarak istihdama katılan kişilerin çalışmaların gün veya ücret olarak ilgili kamu ve kuruluşlarına hiç bildirilmemesi ya da eksik bilgilendirilmesi olarak tanımlanabilir.

Kayıt dışı istihdam son yıllarda sıkça tartışılan ve sadece gelişmekte olan ülkelerde değil gelişmiş ülkelerde de bir sorun olarak ortaya çıkmış bir olgudur. Kayıt dışı işlerde çalışanlar sosyal ekonomik ve hatta psikolojik olarak etkilenmekte sendikal haklar sağlık sigortası işsizlik sigortası ve emeklilik güvencelerine erişememektedirler.

Kayıt dışı istihdama neden olan etkenler mali ve ekonomik, hukuki, idari sosyal ve kültürel nedenler olarak sıralanabilir. Türkiye’de özellikle tarım sektöründe inşaat sektöründe küçük çaplı işletmelerde geçici ve mevsimlik işlerde kayıt dışılığın diğer sektör ve işletmelere göre daha yoğun olduğu görülmektedir.

Kayıt dışılığın çalışanlar açısından olumsuz sonuçlarına bakıldığında kısa vadede hastalık sigortasından, iş kazası sigortasından yararlanamama uzun vadede yaşlılık ölüm sigortalarından yararlanamama ve gelir sahibi olunamaması gibi sonuçlar yer almaktadır. 

Karaman özelinde ise son yıllarda son derece olumlu gelişmeler yaşanmaktadır. MEVKA olarak bu kayıt dışı istihdamın azaltılmasına katkı vermeyi amaçlıyoruz” dedi.

Karaman Vali Yardımcısı Sezer Işıktaş ise konuşmasında, “Kayıt dışı istihdam ülkemizin işgücü piyasasının en başta gelen problemleri arasında yer alan bir konudur. Ortadan kaldırılması hem çalışanlar hem Sosyal Güvenlik Kurumu hem devletimiz hem de işverenlerimiz açısından büyük önem arz etmektedir. Sosyal güvenlik kurumu verilerine göre bugün yaklaşık yüzde 30 düzeyinde kayıt dışı istihdam oranıyla karşı karşıya olduğumuz görülmektedir.

Yapısal ve kurumsal dönüşümlerle etkin denetimle cezai işlemlerle kayıt dışılıkta belirli bir noktaya kadar gelinebilse de ancak bir anlamda kayıt dışılığı azaltmak için çok ciddi bir kültürel değişim bir algı değişikliği ve bir farkındalık oluşturmak gereklidir. Dünyada ve ülkemizde kayıt dışı istihdam da en fazla etkilenenler kadınlar olmakta sektör olarak ise tarım sektörü gelmektedir. Özellikle ülkemiz açısından Suriye’den göç eden insanlarla birlikte kayıt dışı istihdamın daha da arttığı ve değerlendirilmektedir.

Ülkemizde kayıt dışı oranının bir puan bile düşürmenin sosyal güvenlik kurumuna yaklaşık 1 milyar 900 milyonluk prim katkı sağladığı hesaplanmıştır. MEVKA tarafından kayıt dışı istihdamın azaltılmasına yönelik olarak hazırlanan zaman kumbarası projesi onaylanmış olup uygulanmaya başlanmıştır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Alagöz ve İŞKUR uzmanları tarafından kayıtlı istihdamın artırılmasına yönelik konular ele alındı.