İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Haşim Keskin gıda denetimleri ve İl Müdürlüğünce sürdürülen çalışmalar hakkında verdiği bilgilerde; “Gıda ürünlerinin gönül rahatlığıyla tüketilmesini sağlayan en önemli etken tüketicinin gıdaya olan güvenidir. Çoğumuz satın aldığımız gıdaların etiket bilgilerindeki üretim ve son kullanım tarihlerini kontrol ederiz. Sağlıklı gıda tüketimi için bu önemlidir.
Ürün, etiket bilgisine uygun mu? Organik diye aldığım gıda organik mi? Katkı maddesi kullanılmış mı? Ürün belirtilenden daha düşük kalitede mi? Sağlık açısından risk taşıyor mu?
Aslında bu tip soruların pek çoğunu kendimiz cevaplayamayız. Çünkü çoğu zaman bu soruların cevapları gıda ürünlerinin görünüşünden ve tadından anlaşılmaz. Gerekli cevaplar, sadece gıdaların uygun ortamlarda, uygun analiz metotlarıyla incelenmesiyle elde edilebilmektedir.
Gıda ürünlerinde en çok karşılaşılan hile çeşidi taklit/tağşiştir. Taklit kelimesi herkesin bildiği bir kelimedir, ama “tağşiş” çok yaygın olarak bilinmez. Gıda sektöründe tağşiş yüksek kalitedeki ürüne daha düşük kalitede ürünler katarak aynı fiyata tüketiciye sunulan gıdalar üretmektir.
Gıda hile olarak adlandırdığımız asıl sorun da bu noktada başlar. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz 2016 yılı itibarı toplamda 1200 denetim gerçekleştirmiş ve yapılan denetimlerde özellikle düşük satış fiyatı ile tüketici için daha cazip hale getirilen ürünlerden taklit/tağşiş kapsamında 110 adet numune alınarak Bakanlığımızın akredite laboratuvarlarına gönderilerek analizleri yaptırılmıştır. 2016 yılında İl Müdürlüğü olarak 5.000 denetim ve 400 numune alınması hedeflenmiştir.
Karaman’da gıda denetimi konusunda çok hassas çalışan denetim ekiplerimiz ilimizde kesinlikle taklit/tağşiş gıdalara geçit vermemektedir. Denetimleri gerçekleştiren kontrol görevlisi arkadaşlarımıza çok teşekkür ederim” dedi.