Karaman’ın Türkiye’de Güneş Radyasyon Değeri en yüksek olan il olma özelliği ve Türkiye ortalamasının üzerinde bir potansiyele sahip olması enerji yatırımcılarını bölgeye çekmeye yetti.

TİCARET OLANAKLARI ENERJİYE TALEBİ ARTIRIYOR

Güneş enerjisinden ısı ve elektrik üretimi açısından da oldukça elverişli bir şehir pozisyonunda yer alan Karaman, ticaret olanakları için de doğal kaynaklara ve enerjiye olan talebi giderek artırıyor.

67 FİRMA 80 ADET ÖLÇÜM İSTASYONU KURDU

Karaman’ın güneş radyasyon değeri, coğrafi konumu, bitki örtüsü ve sıcak iklim değerleri Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik elde etmek için en uygun illerin başında yer almasına yetiyor.

Bu özellikleri ile Karaman enerji sektöründe yatırımcıların dikkatini hızla çekerken, diğer yandan lisanslı elektrik üretimi yapabilmek için endüstri bölgesi olmamasına rağmen bugüne kadar 67 firmanın da 80 adet ölçüm istasyonu kurduğu öğrenildi.

Karaman için ise Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna da Güneş Enerjisi Üretim Lisansı kapsamında yatırımcılarından,  Karaman’a verilen kapasitenin çok üstünde talep geldiği de bilgi edinilirken, yüksek oranda güneş alan düz hazine arazilerinden oluşan 3 bin 465 hektarlık alanın; “Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi (EİEB)” olarak ilan edilmesi için Karaman Valiliği tarafından da 2015 Mart ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde girişimde bulunulmuştu.

Enerjideki potansiyeli ile adeta Güneş enerjisi üssü olmaya aday olan Karaman, bu sektörde yeni yatırımcılarını da cezp ederek sanayileşmede bu sektörde de yeni iventler katmaya ve kalkınmayı hedefliyor.