Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA)’nın katkılarıyla Karaman Ticaret ve Sanayi Odası ile Mevlana Kalkınma Ajansı öncülüğünde Karaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Proje Teknoloji Transferi Ofisi işbirliğiyle “Coğrafi İşaretler Türkiye Uygulamaları ve Karaman Deneyimi” başlıklı panel Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlendi.

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı YÜCİTA’nın Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, TPE Markalar Dairesi Başkanlığı TPE Uzmanı Neşe İloğlu, Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanlığı Yüksek Mühendis Zafer Yaşar,  METRO Toptancı Market Satın Alma Grup Birol Uluşan'ın panelist olarak katıldığı program Karaman Valisi Murat Koca, Ayrancı Kaymakamı Fatih Kaşıkçı, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toktay ve çok sayıda daire müdürlerinin katılıyla gerçekleşti.

Programın Açılış Konuşmasını yapan KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toktay; “Karaman, büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış, 10.000 yıllık tarihi derinliği olan bir şehirdir. Kendine özgü iklimi, bereketli toprakları ve yetişen ürünleri ile Türkiye’de gıda sektöründe önde gelen üretim merkezlerinden biridir. Tarih boyunca atalarımızın mirası niteliğinde olan ve aynı zamanda Karaman'ımızın özellikleri ile birlikte anılan Guymak, Divle Obruğu Tulum Peyniri, Batırık, Ermenek pekmez helvası gibi ürünlerimiz için marka değeri yaratmak ve tescil güvencesinin avantajlarından faydalanmak bölgemiz için oldukça önemlidir. Coğrafi işaret tescili, hem bölge insanının emeğine, hem de şehrin imajına değer katar. Tescilli Coğrafi işaret, emeği saygı gören, yöresiyle gurur duyan hemşehriler ve tüketicilerin aradığı yöresel ürünler demektir. Yöresel ürünlerin o yörenin ürünü olduğunu ve belirlenen standartlarda üretildiğini gösteren coğrafi işaret tescili bu açıdan son derece önemlidir.

Coğrafi işaretler konusunda sistematik olarak Avrupa Birliği'nde 50 yılı aşkın süredir çalışma yapıldığı bilinmektedir. Coğrafi işaretlerin önemi ve pazarlamada kullanımı, bizim kültürümüzde de çok eski tarihlere dayanmaktadır. Hepimiz pazarlarda, pazarcıların satışlarını artırmak ve kendilerine ekonomik değer katmak amacıyla ürünlerin üretildiği yöreleri belirterek satış yapmaları hepimizin malumudur. Pazarlarda satıcılar, tüm portakallar için Finike, leblebiler için Çorum, zeytin için Gemlik, baklava için Antep,  diye bağırmaktadırlar. Bu pazarcının coğrafi işaretler üzerinden ürününün kaliteli olduğu algısını oluşturmak için tüketicilere verilen bir mesajdır.  Ancak, bizim kültürümüzde “bal demekle ağız tatlanmıyor” diye de bir tabir vardır. 

Pazarcı portakal Finike deyince, Finike portakal tadını alamıyoruz çoğu zaman. İşte burada yenidünya düzeninde tüketici söylemde değil, üründe sertifikayı görmek istemektedir. Bu sertifika ise coğrafi işaret tescilinden başkası değildir. Bugün burada bu coğrafi işaretlerin önemi ve tescil işlemi konusunda yerel aktörlerin bilgi düzeyinin artırılmasını amaçlamaktayız. Tekrar panelimize katılan tüm katılımcılara şahsım ve oda yönetimim adına teşekkür eder, panelin verimli geçmesi temennisi ile sevgi ve saygılarımı sunarım.” dedi.

Ardından Mevlana Genel Sekreteri Ahmet Akman ve Ayrancı Kaymakamı Fatih Kaşıkçı kısa bir konuşma yaparak sunumlara geçildi. TPE Markalar Dairesi Başkanlığı TPE Uzmanı Neşe İloğlu'nun sunumuyla başlayan panel Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanlığı Yüksek Mühendis Zafer Yaşar,  Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı YÜCİTA’nın Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve METRO Toptancı Market Satın Alma Grup Birol Uluşan'ın sunumuyla devam etti. Panelde, “Karaman’ın kendine özgü zengin yerel ürün kültürünü oluşturan “Karaman Guymağı, Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri” gibi ürünlerin tescil süreci, Türkiye uygulamaları, yasal düzenlemeleri, Karaman’ın potansiyel ürünleri, uygulama örnekleri ve eylem planları gibi konular ele alındı.