Karaman'da bir otelde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk katıldı.

Kısa adı KARKEV olan Karaman Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen yemekli konferansa konuşmacıların yanı sıra Karaman CHP İl Başkanı Ahmet Ertuğrul, Merkez İlçe Başkanı M.Cem Kağnıcı, Akçaşehir ve Kazancı Belediye başkanları, Eğitimsen ve Eğitim İş Sendikası başkanları ve üyeleri ile çok sayıda davetli de hazır bulundu.

Mersin Milletvekili Öztürk ise konuşmasında, “Tartışmamız gereken konu milli egemenlik yada ulusal egemenlik nedir; milletin egemenliğidir, ulusun egemenliğidir. Millet bu ulusal egemenliği, milli egemenliği nasıl kullanır; Başbakan eliyle mi kullanır TBMM eliyle mi kullanır yoksa mahkemeler eliyle mi kullanır. Anayasamızda egemenlik kayıtsız şartsız milletindir der. Yani hiçbir kayda hiçbir şarta bağlı olmaksızın egemenlik kavramı kayıtsız şartsız milletindir, ulusundur. Ulusumuz, milletimiz bu anayasa da yazılı egemenlik yenilgisini yine anayasada yazan ön görülen kurallara uygun olarak ve anayasada ki organları eliyle kullanır. Millet egemenliği doğrudan kullanmıyor. Millet bu egemenliği temsilciler eliyle kullanıyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de herhangi bir örgüte üye olanların oranının yüzde 12 olduğunu belirten Balbay, “Bunların büyük bir bölümü hemşeri dernekleri ve cami yaptırma dernekleri bunlarda örgütün bir parçasıdır, toplumumuzda yeri vardır. Bu ülkede egemenliğin kullanılması için bunun daha ileriye götürülmesi için çaba harcayan kurumların örgütlülük oranı da geriye kalandır. Mevcut örgütlerimizin de ne olursa olsun bir araya gelebilmesi Karaman'da olduğu gibi belirli bir aydınları, bir kentin ileri gelenleri, düşünen insanları bir araya getirebilmesi de önemlidir." dedi.

Balbay, Sertavul Geçidi'nden geçerken aklına gelen bir sözü katılımcılarla paylaştı:

"Anadolu sözü bunu ben hapiste de çok kullanırdım demiş ki Anadolu insanı 'dağlar ne kadar yüksek olursa olsun bir yanı yoldur.' Gerçekten de karşılaştığımız sorunlar ne kadar büyük olursa olsun bunu aşabileceğimiz bir irade yolu da vardır.”dedi.

Konferansın sonunda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'e plaket takdim edilerek fotoğraf çektirildi.

KARKEV kurucularından yönetik kurulu başkan yardımcısı Karaman Eski Belediye Başkanı Yaşar Evcen'de kısa konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından İzmir Milletvekili Mustafa Balbay masaları tek tek dolaşıp katılanlarla sohbet ederek kitaplarını da imzaladı.