Hamilelikte kışın hangi hastalıklar görülebilir?
Hamilelikte kışın grip ve üst solunum yolu hastalıkları sıklığı artar. Üst solunum yolu deyince; burun, sinüsler, yutak (farinks) ve gırtlak (larinks) anlaşılır. Bu bölgelerin iltihaplarına da üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) denir. Üst solunum yolu; kulak ve alt solunum yolları ile bağlantılı olup, enfeksiyon durumunda bu bölgeleri de etkiler.
Sonbahar ve kış aylarında mikroorganizmaların doğada görülme sıklığı artar. Kapalı yerlerde (okul, kreş, kışla, işyeri v.b) uzun süre kalınması, buraların iyi havalandırılmamaları, soğuğun vücut direncini düşürmesi, sigara dumanı, yetersiz-dengesiz beslenme ve bazı çok iyi bilinmeyen mekanizmalarla bu aylarda ÜSYE görülme sıklığı artar. Normal zamanlarda bile çok rahatsızlık verici olan bu durum; hamilelikte hem daha çok sıkıntı yaratır hem de anne adaylarının bebekleri açısından endişelenmesine neden olur.
Hamilelik, tek başına üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanmak için bir risk oluşturmaz. Ancak hamile bir kadın enfeksiyona yakalandığında komplikasyon görülme ihtimali çok daha artmaktadır. Aynı yaş grubundan kadınlar karşılaştırıldığında; hamile olanların üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hastaneye yatırılarak tedavi edilme oranlarının, hamile olmayanlara göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Hamilelik; kişinin bağışıklık siteminin yanı sıra dolaşım ve solunum sisteminde de değişikliklere neden olarak, komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altında olmalarına yol açar. Öte yandan hamileliğin son dönemlerinde gribe yakalanan bir anne adayının doğum sonrası hastalığını bebeğine geçirme ihtimali fazladır.
Bilgi ve Randevu için : 0 (338) 212 93 00 – karamanselcuklu.com
 
Op. Dr. Bekir SERT
Kadın Sağlığı ve Hastalıklar Uzmanı
Özel Karaman Selçuklu Hastanesi