Yunus Emre Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Karaman MHP İl Başkanı İsmet Hatipoğlu, Karaman Türk Ocakları Başkanı Yunus Turan, Karaman eski Belediye Başkanlarından Yaşar Evcen ve çok sayıda davetli katıldı.

Karaman Türk Ocakları Başkanı Yunus Turan'ın selamlama konuşmasının ardında konferansi 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Orta Asya Araştırmacısı Turgay Düğen’in "Dünyada ve Türkiye’de Düşünce Kuruluşları ve 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü" konulu konuşmalarıyla başladı. Düğen konuşmasında 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü'nün hedeflerine ve amaçlarına değinerek enstitü hakkında genel bilgiler verdi.  

Turgay Düğen'in ardından konferans Prof. Dr. Ümit Özdağ'ın konuşmasıyla devam etti. Özdağ konuşmasında, "Bugün burada Türk tarihini konuşacağız. Türk tarihinin jeopolitiğini ve geleceğinin jeopolitiği ne olabilir onun üzerinde duracağım. Tarih milletlerin anılarıdır ve tarih milletlerin kim olduğunu söyler" dedi.

Özdağ, Türk Ocakları'nın 100. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Türk Ocakları Karaman Şubesi,  tarafından düzenlenen "Türk tarihinin ve geleceğinin jeopolitiği" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türk milletinin, Çinlilerle birlikte dünya tarihinde 4 bin yıldır varlığını kesintisiz olarak sürdürmüş bir millet olduğunu söyledi.

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Türk dünyasının eski güçlü günlerine kavuşmak için fırsatlara sahip olduğunu belirterek, "Üçüncü bin yılın başında son 400 yıldan bu yana bu dev coğrafyada en şanlı olduğumuz dönemden geçiyoruz" dedi.

Çinlilerin oldukları yerde kaldığını, Türklerin ise bu Asya, Avrupa ve Afrika coğrafyasının tamamında 4 bin sene içinde dolaştığını belirten Özdağ,

"Türkler bu coğrafyada egemen olmuşlar, devlet kurmuşlar ve varlıklarını yine bu coğrafyanın önemli bir bölümünde sürdürmeye devam ediyorlar" diye konuştu.

Türk dünyasının eski güçlü günlerine kavuşmak için fırsatlara sahip olduğunu ifade eden Özdağ, şunları kaydetti:

"Üçüncü bin yılın başında, son 400 yıldan bu yana bu dev coğrafyada en şanslı olduğumuz dönemden geçiyoruz. Bu dev coğrafya aynı zamanda büyük petrol ve doğal gaz hatlarıyla birbirlerine bağlanmak üzere. Asya kıtasının da son dönemde büyük bir demir yolu ağıyla birbirine bağlandığını görüyoruz. Bu demir yolu Çin'den başlıyor, bütün Türk dünyası üzerinden geçiyor ve Avrupa'da sonlanıyor. Bu da Türk dünyasının kendi arasında ekonomik ve ticari ilişkilerini yoğunlaştırmasına vesile oluyor."dedi.

Program Prof.Dr. Ümit Özdağ'ın kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.